Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Daria Parkhomenko

Publicat: miercuri, 14 Septembrie 2022 , ora 9.20


Seria recitalurilor din cadrul Concursului Internațional "George Enescu" continuă în data de 14 septembrie cu un nou eveniment susținut de pianista Daria Parkhomenko, laureată a aceluiași concurs, ediția din 2018. Mai multe informații ne oferă tânara pianistă într-o discuție purtată cu Ioana Țintea.


Daria Parkhomenko, v-aș ruga să ne vorbiți despre experiența d-voastră de la
Concursul Internațional George Enescu din anul 2018, când ați câștigat premiul I.

Pentru început aș dori să spun că nu m-am așteptat să câștig o competiție atât de importantă, pentru că mai participasem înainte la diferite concursuri. A fost a doua mea vizită în România. În același an avusesem un concert la Constanța. Pentru mine a fost important, pe lângă participarea la concurs, să descopăr viața culturală românească. Știam deja că George Enescu este o personalitate importantă din țara dumneavoastră. Am rămas impresionată de publicul numeros venit la preselecții, pentru că de obicei lumea participă doar la etapele semifinale sau finale. Spectatorii erau interesați de muzică. Am simțit acest lucru de pe scenă și mi-a plăcut foarte mult. Vestea câștigării premiul I m-a luat prin surprindere, nu îmi venea să cred. Bineînțeles că atunci când ești în finală te gândești că poate câștigi, dar eram atât obosită și emoționată... a fost o expreriență minunată pentru mine.


În ce mod v-a influențat cariera câștigarea Concursului "George Enescu"
?

Cu siguranță este cel mai important concurs pe care l-am câștigat până acum, și bineînțeles că m-a inspirat și m-a motivat. Am descoperit muzica lui George Enescu, pentru că participanții au trebuit să prezinte o lucrare a compozitorului român. M-am simțit inspirată de muzica lui Enescu și după concurs am decis ca următorul meu album să conțină și lucrări de George Enescu. După concurs am fost invitată să cânt în România, în Sibiu și Cluj-Napoca, ceea ce m-a bucurat foarte mult deoarece era după perioada pandemică și publicul a putut să participe la concert. În general, câștigarea concursului m-a motivat mult.


Până la participarea d-voastră la Concursul George Enescu ați mai avut ocazia să interpretați lucrări enesciene?

Nu am mai cântat lucrări de George Enescu până atunci. Auzisem de George Enescu, de repertoriul cameral, de sonatele pentru vioară, de rapsodiile lui, știu aceste lucrări, sunt grozave. Piesele lui pentru pian nu sunt foarte cântate, nu știu să vă zic de ce, pentru că mie imi place foarte mult muzica lui Enescu, este fantastică. După concurs atenția mea s-a îndreptat către muzica lui, am inclus pe ultimul meu album lucrări enesciene și sunt foarte bucuroasă că publicul poate asculta muzica lui. După concurs când am început să cânt sonate de Enescu, mereu reacția publicului era surprinzătoare și asta m-a motivat mult.


Ve
ți susține un recital pe scena Ateneului în data de 14 septembrie în cadrul Concursului Internațional George Enescu. V-aș ruga să ne oferiți câteva detalii despre repertoriul ales. Care este motivația d-voastră în alegerea lucrărilor?

Mă bucur mult pentru invitația de a cânta în recital. Am inclus diverse lucrări, de la perioada romantică până în sec. XX. De asemenea, sunt entuziasmată pentru prezentarea noului meu album și de aceea am în program și o lucrare de George Enescu. Prin acest recital doresc să arăt cât de diferită este tehnica pianistică a compozitorilor romantici, așa că voi cânta Preludiu, Fugă și Variațiuni op.18 de Cesar Frank, "Piese fantezii" op.12 de Schumann, în partea a doua am inclus lucrări de Enescu și Rahmaninov. Cred că este un program frumos și sper ca publicului să îi placă.


Ce sfaturi a
ți oferi tinerilor muzicieni ce aspiră la titlul de câștigători ai Concursului George Enescu?

Aș spune că cea mai importantă este muzica pe care o cânți, cum o cânți, să te bucuri, să te conectezi cu publicul. Le doresc succes și să se lase purtați de bucuria muzicii.