ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Cătălina Butcaru despre mini-turneul pe care îl va susține în România în perioada 2-4 mai 2016

Publicat: miercuri, 27 Aprilie 2016 , ora 11.25

Pianista Cătălina Butcaru, alături de concertmaestrul Filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, va susține, cu prilejul Zilei Europei 2016, trei recitaluri în România: la Ateneul Român, pe 2 mai, la Sala Thalia din Sibiu, pe 3 mai, și la Filarmonica Banatul din Timișoara, pe 4 mai. Recitalurile se vor desfășura sub patronajul Ambasadorului Austriei în România, iar în program figurează Sonata pentru vioară și pian "A primăverii" de Ludwig van Beethoven, "4 piese romantice", op.75 de Antonin Dvoűák, Sonata pentru vioară și pian, op.18 de Richard Strauss și Rapsodia "Tzigane" de Maurice Ravel. Mai multe detalii despre cele trei evenimente aflăm de la Cătălina Butcaru.


Cum a luat naștere inițiativa acestui mini-turneu?

Este o bucurie și o dorință pe care o avem de mai mulți ani, de a prezenta publicului român, împreună cu Volkhard Steude, un violonist excepțional, acest program. Este vorba de un program foarte atrăgător, complex, cu piese de mare virtuozitate - cum ar fi Rapsodia "Tzigane" de Ravel - dar, în același timp, plin de expresivitate, ca Sonata pentru vioară și pian de Richard Strauss, miniaturile de Dvorak și cunoscuta lucrare de Beethoven, intitulată "Sonata primăverii".


Cum a fost colaborarea cu muzicianul Volkhard Steude în realizarea acestui frumos program?

A fost o comunicare care a funcționat de la început foarte bine, în mod foarte natural și firesc și e, practic, o bucurie continuă. Ne face mare plăcere să cântăm împreună, ne face mare plăcere să cântăm aceste piese - o experiență extrem de pozitivă, în general.


Ce alte proiecte mai pregătiți pentru viitorul apropiat?

Voi susține, într-un festival din Austria, un recital solo; de asemenea, un recital de muzică de cameră într-un cvartet de pian. După aceea vor veni patru concerte cu orchestra în Germania, cu concertul de Schumann. Și desigur că vom reveni sau voi reveni în România într-un timp cât mai scurt.


Ora de începere a celor trei recitaluri este 19.00.

Interviu realizat de Ana Diaconu