Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Anamaria Popa

Publicat: luni, 14 Decembrie 2020 , ora 10.45

Stagiunea de marți seara continuă și săptămâna aceasta cu un recital cameral susținut de pianista Anamaria Popa și violoncelistul Eugen-Bogdan Popa. Recitalul va putea fi urmărit online și pe pagina de facebook Radio România Muzical. Detalii ale programului prezentat și impresii despre viața muzicală pe timp de pandemie aflăm de la pianista Anamaria Popa.


Anamaria Popa, veți susține un recital fără public alături de violoncelistul Eugen-Bogdan Popa mâine, 15 decembrie, în cadrul Stagiunii de marți seara a Filarmonicii "George Enescu". Cum ați primit această invitație?

Recitalul nostru de marți stă sub o aură specială în acest context al momentului. Alături de soțul meu voi cânta fără public, vom purta măști, însă pentru noi este mereu o mare bucurie să revenim în stagiunea de marți seara și pe scena Ateneului și-i mulțumim pentru invitație doamnei Cristina Bohaciu Sârbu. Bineînțeles, ne vom bucura să-i avem alături pe tehnicienii radioului și, mai ales acum, prin acest recital să transmitem publicului care ne va asculta online un mesaj de speranță, de normalitate, de fericire și gânduri frumoase înainte de sărbători.


Nu am putut să nu remarc varietatea programului ales, de la lucrări compuse de Ludwig van Beethoven sau Maurice Ravel, până la opusuri de Enrique Granados și George Gershwin. Cum ați alcătuit acest program?

Bineînțeles, piesele programului sunt multe și foarte diverse - unele, cunoscute, altele, mai puțin cunoscute. Sunt lucrări pline de farmec ce însumează o paletă largă de emoții și trăiri. Am ales titluri și teme dragi nouă și sunt sigură că vor rezona cu fiecare ascultător în parte.


Există o lucrare anume dintre cele interpretate de care sunteți legată în mod special?

Toate lucrările ne sunt apropiate sufletului. Personal, partea a treia, andantele din Sonata de Rahmaninov pentru violoncel și pian.


Ați mai interpretat acest program înainte sau este pentru prima oară când îl veți aduce în fața publicului?

Este pentru prima dată în această formulă de recital. Cred că doar cinci lucrări din recital au mai fost cântate și cu alte ocazii. În rest, celelalte nouă sunt complet noi și pentru noi și pentru publicul nostru și abia așteptăm să le prezentăm!


Recitalul va fi difuzat pe paginile de facebook și youtube ale instituției și pe pagina ded facebook a postului Radio România Muzical. Cum descrieți experiența recitalurilor online comparativ cu cele cu public?

Bineînțeles că se pierde un pic din magia momentului pentru că nu ai legătura directă cu oamenii și sufletele pentru care cânți, dar este minunat că avem și această variantă. Nu doresc o permanentizare a acestor concerte online. Bineînțeles că ele sunt de dorit să fie cum au fost și până acum, dar în condiții excepționale sunt un liant ideal între interpret și public.

Credit foto: Cristina Nichitus Roncea




Interviu realizat de Maria Isabela Nica