Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Alexandra Dariescu

Publicat: vineri, 14 Mai 2021 , ora 10.00

Concertul nr. 5 Imperialul de Ludwig van Beethoven va putea fi ascultat pe 19 și 20 mai în interpretarea pianistei Alexandra Dariescu, în cadrul a două evenimente cu public ce vor avea loc în Marea Britanie. Pianista va fi prezentă și în cadrul ediției din 2021 a Festivalului "George Enescu" alături de Orchestra de Cameră din Basel.


Alexandra Dariescu, știm că pe 28 aprilie s-a difuzat online înregistrarea concertului de la Royal Festival Hall realizat în martie, unde ați interpretat Concertul în Sol major de Ravel. Aceeași lucrare ați interpretat-o și la ediția din 2019 a Festivalului Enescu. Cum descrieți cele două experiențe prin prisma aceleiași lucrări muzicale?

A fost o experiență foarte diferită bineînțeles la Festivalul "George Enescu" datorită publicului. Publicul, pentru fiecare artist, este aer, publicul ne dă viață, iar acest concert din Londra a fost absolut cu sala goală. Din cauza restricțiilor nu am avut voie să avem absolut pe nimeni în public. Dar acea bucurie pe care, efectiv, nu o pot descrie în cuvinte, de a concerta din nou, pentru că a fost primul meu concert din anul acesta, să mă întâlnesc cu muzicieni, să cântăm împreună, să ne inspirăm … Efectiv, acest concert mi-a dat viață. Și, bineînțeles, a fost absolut minunat să colaborez din nou cu London Philharmonic Orchestra, o orchestră cu care am cântat la Royal Festival Hall acum 5 ani. Dirijorul cu care am colaborat de data aceasta, Fabien Gabel, este un prieten foarte bun și un coleg extraordinar de scenă cu care am călătorit foarte mult, am cântat de foarte multe ori împreună și a fost, efectiv, o sărbătoare pe scenă.


În ciuda perioadei dificile care a afectat inevitabil viața muzicală, ați reușit să vă păstrați agenda activă, așa cum ne-ați obișnuit, și urmează două evenimente curând. Pe 19 mai veți concerta alături de Royal Philharmonic Orchestra la Cadogan Hall, unul dintre primele concerte din Marea Britanie care vor fi cu public. Cum priviți reîntoarcerea pe scenă în fața ascultătorilor, live?

Este și mai mare bucuria să avem muzică live și acest concert ne dă foarte multă speranță. În Marea Britanie, programul de vaccinare este foarte avansat. Mai mult de jumătate din populație, peste 35 de milioane de oameni au fost vaccinați, așa că restricțiile se ușurează puțin. Și faptul că avem voie să avem din nou public ne dă o speranță enormă și credem că vom reveni la ceva normalitate. Bineînțeles că nu este întreaga normalitate; sala am înțeles că va fi deschisă numai pentru 20-25% din capacitate, dar pentru noi, artiștii, este cea mai mare bucurie să avem pe cineva acolo, care ne aplaudă și care este cu noi în această experiență. Pentru că a participa la un concert este o experiență din ambele părți - și din partea publicului, și din partea artiștilor de pe scenă.

De-abia aștept! Voi interpeta Concertul nr.5 de Beethoven, Imperialul, bineînțeles, cu prietenii mei din Royal Philharmonic Orchestra, cu care am călătorit peste tot în lume - am concertat probabil cel mai mult cu această orchestră și am înregistrat Concertul de Ceaikovski împreună. Mă bucur din suflet și de-abia aștept să revăd publicul!


Urmează pe 20 mai un concert susținut în cadrul Festivalului de la Bath, tot cu Beethoven în program, mai exact Concertul nr.5 Imperialul. Este prima oară când veți concerta cu Bath Philharmonia?

Nu. Am concertat de multe ori cu ei și cu dirijorul Jason Thornton. Cred că prima dată am colaborat acum 10 ani și tot timpul m-am reîntors. Artiștii din orchestră sunt extraordinari, suntem prieteni și, bineînțeles, orașul este extraordinar. Acest concert este parte din marele Festival Bath, care are și literatură, și teatru, și muzică nu numai clasică, așa că, într-adevăr, va fi o sărbătoare pentru orașul Bath și mă bucur nespus să am aceste două concerte care vin unul după altul. Nu știu, așa, parcă revenim puțin la normal. Se mișcă lucrurile, încercăm să aducem cât mai multă bucurie și speranță publicului și avem toată inima deschisă ca până în toamnă să reușim să avem sălile mai pline de un sfert, cum este la momentul acesta.


În final, ce planuri muzicale are pianista Alexandra Dariescu pentru viitorul apropiat?

Planuri sunt foarte multe. Acum încă sunt foarte multe anulări și schimbări de programe de la o săptămână la alta, dar ceea ce am învățat foarte mult în această pandemie este că ne trebuie să cultivăm reziliența și să avem o atitudine pozitivă, să încercăm să creăm cât mai multe lucruri. În această perioadă pentru mine a fost extraordinar să am timp de gândire, de research, dar și foarte, foarte mult studiu și mă bucur din suflet, începând cu luna august, să avem mai multe reprezentații, mai multe concerte și, bineînțeles, de-abia aștept să vin la Festivalul "George Enescu", unde voi interpreta Concertul de Clara Schumann împreună cu Orchestra de Cameră din Basel și cu dirijorul Adam Fischer. Iar de acolo este o agendă foarte aglomerată, dar sper din suflet să putem să ajungem la toate aceste concerte, pentru că, cu atât de multe restricții, ne vine foarte greu să spunem că va fi ceva absolut sigur. Dar, cu speranță, mă bucur enorm că voi da premiera germană și americană, în septembrie și octombrie, a Concertului de George Enescu - o lucrare care nu a fost cântată decât în România o singură dată, dar care mă bucur din suflet că o voi face cunoscută peste tot în lume. Acum avem reprezentații în Germania și America, iar acest concert îl voi cupla cu Clara Schumann, pentru că ambii compozitori au scris respectivele concerte la vârsta de 16 ani. Foarte mulți dirijori și orchestre au îmbrățișat această idee și vor să o promovăm cât mai mult.

Interviu realizat de Maria-Isabela Nica