Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Adela Liculescu

Publicat: luni, 16 Martie 2020 , ora 14.40

Tânăra pianistă figurează printre laureații premiilor Radio România Cultural, acordate în 30 martie 2020.

Sunteți laureată a Premiului "Celebrându-l pe Beethoven", acordat de Radio România Cultural. Ce loc ocupă acest premiu în palmaresul dumneavoastră?

Sunt foarte onorată de faptul că-mi este acordat acest premiu. Eu am cântat la începutul anului aniversar Beethoven, în 15 ianuarie la București, Concertul nr.5 alături de Orchestra de Cameră Radio și de dirijorul Tiberiu Soare. Apoi am aflat de faptul că-mi este acordat acest premiu ca urmare a concertului de deschidere a anului jubiliar și desigur că este o mare onoare pentru mine faptul că am fost aleasă să-mi fie acordat acest premiu.


Se poate spune că ați dezvoltat o adevărată pasiune pentru muzica lui Beethoven, cea mai recentă manifestare a acesteia fiind participarea în cadrul concertului inaugural din seria Anul Internațional Beethoven de la Sala Radio. Cum s-a născut această pasiune pentru muzica titanului de la Bonn?

Eu am început să cânt muzica lui Beethoven când eram foarte mică. Una dintre primele piese pe care am învățat-o a fost Fur Elise; cred că aveam 5 ani. Sigur că de atunci am învățat foarte multe dintre lucrările lui Beethoven, foarte multe sonate, concerte, muzică de cameră. Am ajuns pe parcursul anilor să simt că înțeleg această muzică, pentru că atunci când cânți foarte multe dintre lucrările unui compozitor, devii foarte familiar cu limbajul muzical al acestuia și chiar simt că sunt acasă în muzica lui Beethoven.


De asemenea, în anul 2018, ați debutat la Sala Radio într-un recital marca "Moștenitorii României muzicale" - eveniment organizat de Radio România Muzical. Care a fost relația dumneavoastră cu radioul și cu muzica clasică transmisă la radio de-a lungul timpului?

Eu am o relație cu radioul românesc de când eram foarte mică, pentru că deja din anii de gimnaziu sau de liceu am participat la concerte la Ateneu în Stagiunea de marți seara și concertele respective erau înregistrate de către Radio România Muzical și erau transmise, așa că am intrat foarte devreme în contact cu familia Radio România Muzical. Desigur că pe parcursul anilor ei au urmărit foarte mult cariera mea și premiile pe care le-am câștigat și sunt foarte onorată că m-au invitat în 2018 să susțin acest recital în cadrul Festivalului "Moștenitorii României Muzicale". Și, desigur, oricât de des pot încerc să ascult Radio România Cultural și Radio România Muzical și mai ales să urmăresc, acum, de când locuiesc în Austria și poate nu am așa de mult timp să ascult online, dar urmăresc tot timpul pe facebook ce se postează și sunt foarte la curent cu activitatea culturală din România.


Interviu realizat de Petre Fugaciu