Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Petruț Constantinescu, managerul Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea

Publicat: luni, 20 Noiembrie 2023 , ora 9.30

Domnule Petruț Constantinescu, luni, 20 noiembrie, Orchestra Filarmonicii "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea va susține un concert dedicat personalității lui Robert Schumann. Evenimentul îi va aduce în prim-plan, ca soliști, pe violoncelista Alina Holender și pe pianistul Paul Florescu, iar în program ați inclus și două prime audiții pe scena vâlceană. Despre ce este vorba mai exact?

Luni, la ora 19.00, în Sala Lahovari, orchestra filarmonicii îl are ca invitat pe maestrul Alexandru Ilie la pupitrul dirijoral. Este vorba de un festival Schumann: Concertul pentru violoncel și orchestră în interpretarea Alinei Holender, Concertul pentru pian și orchestră în interpretarea lui Paul Florescu și Uvertura, Scherzo și Finale op.52, precum și Uvertura "Hermann și Dorothea" op.136 - două lucrări care, într-adevăr, nu s-au mai cântat până acum la Filarmonica "Ion Dumitrescu".


Vorbiți-ne despre Festivalul Schumann!

Face parte din seria festivalurilor pe care noi le organizăm, în sensul că încercăm să oferim publicului meloman nu întotdeauna poate cele mai reprezentative, dar, iată, și lucrări mai puțin cunoscute și mai puțin cântate, astfel încât dedicăm întreaga seară unui compozitor - nu în mod excepțional, legat de o aniversare, legat de un medalion, de o dată anume. Trebuie să vă mărturisesc că la solicitarea multor melomani facem aceste tipuri de concerte în care orchestra și invitații oferă doar lucrările unui singur compozitor.


În ceea ce privește oferta culturală a Filarmonicii "Ion Dumitrescu", care sunt evenimentele stagiunii instituției pe care publicul nu trebuie să le rateze?

Suntem foarte bucuroși să vă spunem că, începând de la deschiderea stagiunii, sala Filarmonicii "Ion Dumitrescu" devine din ce în ce mai neîncăpătoare. Așadar, ne-am bucurat ca luni, pe 13 noiembrie, la Ceaikovski, să avem sold out. Ne bucurăm că luni ce vine am aflat că sala este aproape plină.

Vreau să vă spun că săptămâna viitoare, pe 27 noiembrie, la Râmnicu Vâlcea se va desfășura a II-a ediție a Academic Piano Competition - un concurs dedicat tinerilor peste 18 ani, unde ultimii trei (finaliștii), după ce vor fi trecut de etapele eliminatorii din zilele de vineri și sâmbătă, se vor întrece în direct, cu publicul în sală, în acompaniamentul orchestrei simfonice și fiecare dintre cei trei va interpreta câte un Concert.

După aceea, o să avem un recital foarte interesant, cu o zi înainte de Ziua Națională. Ozana Barabancea va fi la Râmnicu Vâlcea, în acompaniamentul pianistei Galina Nemțeanu, cu un recital patriotic.

Pe data de 1 decembrie, am ales de Ziua Națională să oferim publicului meloman "Centenar Ion Voicu". Pianistul Mădălin Voicu Jr. și violonistul Florin Galați vin la Râmnicu Vâlcea cu un recital extraordinar de Ziua Națională.

Iarna, din punct de vedere muzical, debutează bineînțeles pe 1 decembrie. După care, pe 4 decembrie, flautistul Cătălin Oprițoiu ne va oferi Concertul pentru flaut și orchestră de Saverio Mercadante, la pupitru aflându-se Tiberiu Dragoș Oprea.

Mergem cu un recital foarte frumos cu Ștefan Doniga și Diana Jipa, pe 5 decembrie. Pe 6 decembrie, pregătim un concert-surpriză de Moș Nicolae. Pe 11 decembrie, maestrul Daniel Manasi va dirija orchestra simfonică și Corul Eufonia într-un vocal-simfonic. Pe 18 decembrie, autentica orchestră Johann Strauss de la Viena, sub bagheta lui Russel McGregor, vine la Râmnicu Vâlcea cu un concert cu totul și cu totul special. Apoi, pe 22 decembrie, vom avea un concert deosebit pe care-l așteaptă toată lumea, pentru că este cel mai complet concert pe care Filarmonica "Ion Dumitrescu" îl pregătește cu ocazia sărbătorilor de iarnă.


Pentru că ne aflăm într-o perioadă dificilă, în care cheltuielile bugetare s-au redus, v-aș întreba dacă aceste diminuări afectează activitatea artistică a Filarmonicii "Ion Dumitrescu"?

Da. Nu este singura instituție afectată. Mai multe filarmonici au aceste probleme, iar noi ne aflăm printre acestea, pentru că în urma acelei medii pe care Ordonanța nr.90 ne-a obligat să o calculăm și în cultură, foarte multe fonduri se vor întoarce către bugetul de stat, în pofida faptului că ordonatorii de credite, în special Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, se organizaseră foarte bine și ne acordaseră tot ceea ce aveam nevoie pentru a putea desfășura concertele previzionate, iată că am fost nevoiți să renunțăm la niște nume sonore, la niște repertorii de anvergură, pentru că dacă am fi întreprins acele cheltuieli, media despre care vă vorbeam ar fi fost depășită. Este un moment mai dificil pe care sperăm să-l depășim cu toții și anul viitor să ne aducă vești mai bune.

Interviu realizat de Ioana Țintea