Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pedagogul și compozitorul Nicolae Coman

Publicat: luni, 28 Martie 2016 , ora 15.54

Nume marcant al componisticii românești, Nicolae Coman s-a născut cu 80 ani în urmă, în 23 februarie 1936, la București. Luni, 28 martie 2016, de la ora 18.00, în Aula Palatului Cantacuzino, compozitorul și pedagogul este sărbătorit printr-un recital de muzică și poezie.


Maestre Nicolae Coman, vreau să vă spun mai întâi La mulți ani!, pentru că sunteți într-un an aniversar important. Știu că lucrați foarte mult, compuneți enorm și iată că lucrările dumneavoastră vor putea fi auzite luni, 28 martie, la Aula Palatului Cantacuzino, într-un concert organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Afișul concertului ne spune că vom asista la un recital de muzică și poezie. Ce lucrări veți prezenta publicului?

Lieduri, piese pentru pian cu recitator și Improvizație de jazz pe teme din ciclul meu, Anotimpuri. Printre lieduri există și o primă audiție. Eu am foarte multe astfel de lieduri care nu au avut încă prima audiție absolută. Vor fi interpretate de cuplul Bianca și Remus Manoleanu, pe versuri de Rimbaud, Goethe și Mariana Dumitrescu. Apoi, lieduri interpretate de Claudia Codreanu si Diana Vodă Nuțeanu care vor fi pe versuri de Ioanna Tsatsos și Guillaume Appollinaire. Urmeaza Umbra mării, șapte cântece pe versuri de Miquel Martί cântate de Alina Bottez și cu Lavinia Coman la pian. Vor fi și piese pentru pian și recitator dintr-un ciclu de 41 de piese - Anotimpurile - și 5 reverii interpretate de Ema Profirescu-Geamănu și soțul ei, actorul Silviu Geamănu. Apoi, improvizații după teme din lucrări pentru pian cu Nicolas Simion la saxofon, acompaniat la chitară de Sorin Romanescu.


În concertele la care am asistat în festivalurile trecute, ați prezentat adesea lieduri, deci o pasiune a dumneavoastră este această legătură a muzicii cu poezia. Ați fost inclus chiar și în top 10 compozitori români de lied. Ce poeți v-au atras cel mai mult de-a lungul timpului?

O serie întreagă de poeți… Am scris, de altfel, în șase limbi lied. Și în acest concert se vor cânta în limbile originale, adică în franceză, în germană, catalană, păstrând caracterul românesc al muzicii.


Puteți să ne dezvăluiți care sunt, după părerea dumneavoastră, modalitățile prin care un compozitor al zilelor noastre reușește să pătrundă în sufletele și în preferințele ascultătorilor?

O modalitate ar fi difuzarea prin radio a liedului cot la cot cu muzica ușoară. Am scris și muzică ușoară, vreo 30 de piese. Aceasta este o modalitate ca să pătrundă liedul în sufletele ascultătorilor.


Și din punct de vedere al limbajului muzical folosit?

Este vorba de o adecvare a unei muzici la o idee poetică.

Interviu realizat de Laura Mânzat