Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu organistul Steffen Schlandt

Publicat: luni, 3 Iunie 2019 , ora 11.51

În data de 4 iunie, la Biserica Neagră din Brașov începe seria de concerte estivale pe care le instituția le propune publicului din oraș. Detalii aflăm de la organistul bisericii, Steffen Schlandt.


Stagiunea concertelor estivale de orgă din Biserica Neagră începe marți, 4 iunie. Ce tipuri de evenimente propuneți publicului brașovean în această ediție?

Ne pregătim pentru ediția cu numărul 67 - este un eveniment care are tradiție la Brașov și care rezultă din cererea mare pe care turiștii care se află la Brașov o reprezintă. Bineînțeles că sunt și spectatori din Brașov, dar majoritatea celor care vor veni la concerte sunt turiști străini. Avem în fiecare an pe perioada verii un vârf de sarcină - 8.000 de turiști sunt în fiecare an la aceste concerte de orgă - și în cele 35 de concerte oferim publicului un program foarte divers, cu lucrări care încep în jurul secolului al XV-lea până la muzică contemporană. Avem organiști care concertează din multe țări din Europa, parțial și din America. În alți ani am avut din Africa și Australia.


Marea orgă a Bisericii Negre aniversează 180 de ani de la inaugurare. Cum ați descrie importanța acestui instrument în contextul cultural românesc?

Orga de la Biserica Neagră reprezintă într-adevăr un vârf. Este un instrument atât de prețios, încât se găsește foarte rar în alte țări din Europa. Cu fiecare an în care ea înaintează în vărstă, ne dăm seama că starea sa bună îi creează o poziție binemeritată de instrument de referință pe plan european. Este cel mai mare instrument pe care constructorul prusac Carl August Buchholz l-a construit vreodată și suntem bineînțeles foarte bucuroși și mândri că tocmai aici el și-a încununat cariera; cea mai frumoasă lucrare a sa a făcut-o la Brașov.


Ce ne puteți spune despre organiștii care sunt invitați ai acestei serii de concerte?

În acest an avem o serie de organiști tineri și foarte tineri din Germania, Ungaria, Spania, Austria. Vin, parțial, pentru prima dată la Brașov; alții au mai fost. Aduc, fiecare din țara sa, repertoriul tipic și îl îmbină cu lucrări universale și asta face ca repertoriul să fie atrăgător pentru oricine care va veni la concerte.

În afară de aceste concerte de orgă, mai avem și o serie de concerte de muzică sacră - în afara stagiunii de orgă, dar care se desfășoară tot în Biserica Neagră - cu formații corale din Elveția, Germania. Și stagiunea se închide în luna octombrie cu un recital de voce și țiteră - Stars in the Sky; soprana Rodica Vica aduce împreună cu o cântăreață la țiteră din Austria un repertoriu cu cântece de leagăn.

Interviu realizat de Petre Fugaciu