Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Oana Andreica, Secretar muzical la Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca, despre parteneriatul în proiectul Bursa Moștenitorii României Muzicale

Publicat: miercuri, 5 Octombrie 2022 , ora 14.07

Filarmonica "Transilvania" din Cluj-Napoca este unul dintre partenerii competiției Bursa Moștenitorii României muzicale, proiect inițiat de Radio România Muzical. Grație acestui acord, laureați ai competiției sunt invitați în stagiunea Filarmonicii pentru a susține recitaluri și concerte.

Mai multe detalii aflăm de la Oana Andreica - Secretar muzical la Filarmonica "Transilvania" din Cluj-Napoca:

Filarmonica clujeană este reprezentată în juriul competiției pentru Bursa "Moștenitorii României muzicale" de violonistul Răsvan Dumitru, șef de partidă în cadrul Orchestrei Filarmonicii, dar și membru al Cvartetului Arcadia, director Arcadia Chamber Music Classes. Ce reprezintă pentru Filarmonică participarea în cadrul acestui proiect inițiat de Radio România Muzical, în care instituția clujeană oferă tinerilor laureați invitații de a susține recitaluri și concerte în cadrul stagiunii sale?

Eu cred că este una dintre misiunile esențiale ale unei instituții de cultură să încurajeze, să sprijine artiștii tineri, oferindu-le șanse care sunt extrem de importante pentru cariera și dezvoltarea lor. Vinerea aceasta vom semna deja a treia colaborare cu câștigătorii acestei burse, în urma concertelor pe care le-au avut la Cluj în luna ianuarie Cadmiel Boțac, Cornelius Zirbo și Dragoș Ilie. Iar acum, ne bucurăm să o avem ca solistă pe Maria Marica, violonistă care s-a format aici, la Cluj. Știm cu toții deja, ea a câștigat recent și Concursul Internațional "George Enescu", s-a remarcat oricum și până în acest moment ca o tânără deosebit de talentată. Vinerea aceasta, ea va interpreta cu orchestra noastră dirijată de Theo Wolters, complexul Concert nr. 1 pentru vioară de Dmitri Șostakovici.


Cum vezi rolul acestui proiect în viața muzicală românească și, în special, pentru evoluția profesională a tinerilor în curs de afirmare?

Îl văd ca fiind extrem de important. Mă bucur că rezistă deja de atâția ani și că noi, ca filarmonică, putem face parte din el ajutându-i pe acești tineri, dându-le ocazia să cânte atât în recitaluri, dar și cu o orchestră de un nivel cum este cea din Cluj. Dar, sigur, misiunea nu se încheie aici. O vom avea foarte curând pe Kira Frolu la noi pe scenă. Ea este tot una dintre câștigătoarele acestei burse. Și, pentru că ai menționat mai înainte Cvartetul Arcadia, Kira va colabora cu Cvartetul Arcadia pe 20 octombrie, în cadrul festivalului nostru "Toamna muzicală clujeană", dar va avea un concert și ca solistă cu orchestra în luna ianuarie 2023, când va cânta Concertul nr. 2 de Beethoven.

Deci, mă bucur și instituția se bucură că poate să sprijine acești tineri și să sperăm că vom avea ocazia să-i avem la noi pe scenă cât mai mulți ani de-acum încolo. Doresc succes acestui proiect!


Apropo de Kira Frolu, aș menționa că ea este câștigătoarea din acest an a bursei și a absolvit în acest an Academia Regală de Muzică din Londra. La doar 22 de ani, conduce un concurs pentru pian cu un prestigios juriu internațional, câștigătorii competiției primind burse de studiu și diferite oportunități pentru evoluția lor profesională. Așadar, o muziciană de valoare, pe care o va cunoaște și publicul clujean. Și va apărea la Cluj Napoca și violoncelistul orădean Jan Sekaci, de asemenea laureat al competiției din acest an.

Exact. El va avea un concert la noi pe 28 aprilie 2023 și va interpreta Concertul în si minor de Dvorak. Îl așteptăm și pe el cu mare interes.


Prin urmare, putem spune că Filarmonica "Transilvania" din Cluj Napoca va fi un partener pe termen lung al competiției inițiate de Radio România Muzical.

Sigur că da. Este o mare plăcere și onoare pentru noi să fim parteneri în acest proiect.

Credit foto: Cristina & Alexandru Radulescu

Interviu realizat de Florica Jalbă