Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Oana Andreica, consilier artistic al Filarmonicii din Cluj-Napoca

Publicat: vineri, 16 Octombrie 2020 , ora 13.42

Filarmonica ''Transilvania'' organizează un concert in memoriam Marius Tabacu, directorul instituției clujene, care s-a stins din viață în data de 9 octombrie.

Să ne vorbiți despre Marius Tabacu în postura de director General. Cum ați defini mandatul acestuia și cum ați spune că a evoluat instituția de-a lungul celor ani?

L-aș defini printr-un singur cuvânt - echilibrat; un mandat al unui om care a știut să conducă o instituție de aproape 200 de oameni așa cum este Filarmonica Transilvania în liniște, în discreție și ascultând pe fiecare că părere are, ce poziție are în raport cu toate lucrurile care s-au întâmplat aici. Este o foarte mare pierdere pentru noi, dar mergem mai departe pentru că asta este situația.


Să vorbim despre concertul ce va avea loc la Filarmonica Transilvania din Cluj Napoca.

Concertul va fi dirijat de Gabriel Bebeșelea, dirijorul nostru principal, care se va afla la pupitrul orchestrei și o va avea invitată pe soprana Oana Trâmbițaș. Programul conține în principal lucrări care se potrivesc unei astfel de situații, lucrări de Purcell, Mahler, Ravel, Faure, Beethoven. Și, un ultim număr din acest program este Marșul funebru pentru Siegfried din Amurgul zeilor de Richard Wagner. Nu întâmplător am ales această piesă la finalul concertului, pentru că Marius Tabacu, în anii trecuți, în care noi am reușit să facem primele două opere din tetralogia lui Wagner, a fost cel care a făcut o traducere admirabilă a celor două librete și este, cumva, un tribut pe care i-l aducem și pentru această contribuție pe care a avut-o.


Vorbind despre această inițiativă pe care a avut-o domnul Tabacu, ne puteți spune dacă acest proiect va continua?

Este greu să vă spun în acest moment, cu atât mai mult cu cât situația este așa de tulbure. Noi am fi vrut să continuăm, însă ne-am dat seama că odată cu ultimele două opere, deja forțele și eforturile implicate ar fi fost și mai mari decât cum au fost în primele două opere, când oricum ne-am depășit limitele din toate punctele de vedere și ne bucurăm că am făcut asta. Intenționasem la un moment dat să mergem mai departe cu ultimele două opere, dar deocamdată proiectul a rămas în suspensie. Sperăm că poate, la un moment dat, vom reuși să ducem tetralogia la capăt.


Cum va avea loc concertul? Cu sau fără public?

Concertul va avea loc fără public, conform reglementărilor în vigoare, dar va fi transmis online începând de la ora 19.00 pe paginile de facebook ale Filarmonicii Transilvania, TVR Cluj și Radio România Muzical, cărora și cu această ocazie le mulțumim pentru sprijin și colaborare.


Interviu realizat de Petre Fugaciu