Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu muzicologul Valentina Sandu Dediu

Publicat: luni, 30 Mai 2022 , ora 9.36

Volumul Dinu Lipatti - muzicianul în imagini, semnat de colegii noștri Monica Isăcescu și Ștefan Costache și de cercetătorii Orlando Murrin și Mark Ainley, va fi lansat la Salonul Internațional de carte Bookfest pe 1 iunie 2022. Despre importanța acestui volum ne-a vorbit muzicologul Valentina Sandu-Dediu în interviul următor. 

Dinu Lipatti - muzicianul în imagini este titlul volumului ce va fi lansat pe 1 iunie la Salonul Internațional de carte Bookfest. Cum se îmbină părțile celor patru autori în cadrul volumului?

Cei patru autori arată și apartenența muzicianului Dinu Lipatti românească și internațională, pentru că sunt doi români, colegi ai dumneavoastră de la radio - Monica Isăcescu și Ștefan Costache. Ei se ocupă cu dezvăluirea unor documente și imagini inedite din copilăria și anii parizieni ai lui Dinu Lipatti. Apoi, ceilalți doi autori sunt un jurnalist - Murrin și celebrul detectiv al înregistrărilor lui Lipatti - Mark Ainley, pe care publicul românesc îl cunoaște. Orlando Murrin se referă la relația minunată dintre Lipatti și Madeleine Lipatti și oferă, din nou, documente inedite primite de la urmașii lui Madeleine Lipatti. Iar Mark Ainley propune ceea ce a descoperit în ultimele decenii, și anume înregistrări inedite cu Dinu Lipatti, ajungând până în contemporaneitatea noastră și spunându-ne că încă mai speră să se mai descopere înregistrări pe care nu le știm.


Așa cum spuneați, volumul cuprinde capitole despre anii formării, experiența de la Paris, dar și despre înregistrările necunoscute ale lui Lipatti, obținute în urma unor cercetări laborioase în colecții private. Cum completează acest volum ansamblul de informații pe care le știm deja despre Lipatti?

Este clar că sunt documente inedite. Autorii se referă la cercetări anterioare și în special la acel volum binecunoscut Bărcăuanu-Tănăsescu, Monografia lui Lipatti, se referă și la alte monografii, și la alte cercetări și este clar că vine cu o perspectivă inedită. Cred chiar că ar fi putut să sublinieze într-o introducere sau într-o prefață, cu mai puțină modestie, faptul că aceste pagini sunt originale. Ele completează cu informații vizuale - volumul are și o calitate grafică remarcabilă - dar și cu informații muzicale inedite publicațiile de până acum despre Lipatti.

Interviu realizat de Alexandra Scumpu