Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu muzicologul Nicolae Gheorghiță

Publicat: vineri, 1 Februarie 2019 , ora 14.17
Proiectul „Muzicile Puterii”, coordonat de muzicologul Nicolae Gheorghiță, a prezentat relația dintre ideologiile totalitare ale secolului XX și lumea muzicii. Conferințele din cadrul proiectului au fost prezentate de muzicologi de renume internațional precum Richard Taruskin, Jim Samson sau Marina Frolova Walker.


Cum a început proiectul "Muzicile puterii"?

Proiectul, practic, a avut un antecedent, în sensul că, în 2014, doamna profesoară Valentina Sandu-Dediu a organizat la Colegiul Noua Europă în parteneriat cu Universitatea noastră un proiect asemănător care să coaguleze specialiști din domeniu din Europa și chiar din Statele Unite. Și atunci, a fost un firesc al lucrurilor, ca în anul 2018 să continuăm pe aceeași frecvență a temei.

Este un proiect inițiat de către școala doctorală din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, cu finanțare FDI - Fondul de Dezvoltare Instituțională. Targhetul proiectului era acela de a studia care a fost impactul ideologic asupra compozitorilor, muzicologilor și zonei interpretative și, bineînțeles, asupra instituțiilor muzicale de profil.

Proiectul a fost structurat pe cinci teme. În primul și-n primul rând, organizarea unui Simpozion Internațional la care au participat nume sonore ale domeniului din Statele Unite, dar și din Europa. În al doilea rând, ne-am dorit ca această temă de cercetare inedită să fie una itinerantă și să coagulăm alături de școala noastră doctorală școala doctorală de la Academia de muzică "Gheorghe Dima" din Cluj și școala doctorală de la Iași. Un alt pas al proiectului a fost acela de a edita partituri mai puțin cunoscute ale unor compozitori români din anii '70-'80 și aceste lucrări să beneficieze de studii introductive prezentate atât în limba română, cât și în limba engleză. Acestora li s-a adăugat, bineînțeles, un concert cu muzică românească din perioada amintită.


Care au fost numele sonore?

În primul rând profesorul Richard Taruskin de la University of California, un nume extrem de important în această zonă a cercetării care conectează ideologia sovietică comunistă cu spațiul balcanic, Kiril Tomoff, de la aceeași universitate. A venit de la Institutul de Muzicologie al Academiei Maghiare de Științe Anna Dalos. Din Grecia a venit profesoara Katy Romanou. Bineînțeles, a fost o serie de conferințe în cadrul școlii doctorale, care au fost în afara conferinței mari; este vorba de profesorul Jim Samson de la University of London și profesoara Marina Frolova Walker de la Cambridge.


Vor urma și niște apariții editoriale în acest sens?

Sigur, ne dorim acest lucru. Sperăm să o facem cât mai curând și probabil că primele numere din toamna acestui an ale Musicology Today vor include studii și comunicări prezentate la această conferință.

Interviu realizat de Petre Fugaciu