Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu muzicologul conf.univ.dr. Dragoș Călin

Publicat: vineri, 17 Februarie 2017 , ora 13.07

Laureați ai Concursului Național "Mihail Jora" se întâlnesc astăzi, 17 februarie 2017, la Centrul Multifuncțional din Pitești, într-o gală. Invitați în fața publicului sunt soprana Gloria Tronel, tenorul George Vîrban, pianistul Dmitri Malignan și Cornelius Zirbo la violoncel. Vor fi interpretate pagini de Wolfgang Amadeus Mozart, Mikhail Bukinik, Giuseppe Verdi, Serghei Prokofiev, Ambroise Thomas, Ottorino Respighi și Serghei Rahmaninov. Acompaniază pianista Miriam Drașovean. Recitalul care are loc începând cu ora 19.00 face parte dintr-un turneu organizat de Societatea Muzicală București.
Mai multe amănunte despre acest turneu ne-a oferit conf.univ.dr. Dragoș Călin:


În 2016 a fost prima ediție a Concursului Național de Interpretare și Critică Muzicală "Mihail Jora" la care ați fost președinte. Societatea Muzicală București anunță un turneu al laureaților acestui concurs. Ce ne puteți spune?

Acest concurs "Mihail Jora" are o istorie de 26 de ani și a avut pe lista laureaților un număr impresionant de personalități care astăzi se afirmă ca artiști de talie mondială.

Începând de anul trecut am reușit să realizăm o încărcătură mai mare a acestui concurs prin trecerea lui în administrarea Societății Muzicale, o entitate privată care se ocupă de managementul acestui concurs - tot ceea ce ține de planurile financiare și de sponsorizări, pentru că fără așa ceva nu se poate face performanță în nici un domeniu, știm cu toții. Cu ajutorul Societății Muzicale și a domnului George Butunoiu, care conduce această societate, am reușit să dăm acestui concurs o cu totul altă direcție și, în special, să putem să îi stimulăm pe tinerii câștigători ai concursului nu numai printr-o finanțare a premiilor, dar mai ales printr-o diseminare a rezultatelor, vizibilă în special în concerte și recitaluri pe care noi încercăm să le punem la punct pentru a-i scoate pe câștigători pe scenă, pentru a le crea cadrul propice dezvoltării carierei personale.

Am pus la punct un întreg turneu al câștigătorilor. Laureații noștri au avut deja mai multe prezențe pe scenă. Au fost prezenți în concerte și recitaluri care au avut loc atât în București, cât și în provincie, iar în perioada următoare avem de asemenea programată o serie întreagă de concerte și recitaluri atât în țară, cât și în străinătate. Astfel, în țară vom avea la Pitești chiar astăzi, apoi la Brașov pe 19 februarie. După aceea, se va ieși din țară pe 21 martie - vom avea un concert la Paris. Pe 27 martie vom avea gala ediției noi, de anul acesta, a concursului, în cadrul căreia vor cânta la Ateneul Român și foștii laureați de anul trecut. Apoi, în toamnă, în stagiunea care urmează, avem stabilit deja la Pitești, pe 10 noiembrie și la Bacău, pe 16 noiembrie. Totodată, avem ca o noutate absolută un concert stabilti de curând la Copenhaga, pentru câștigătorii concursului de anul trecut și, de asemenea, avem deja stabilit un concert la Cairo.

Interviu realizat de Jeanine Costache