Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Mioara Bâscă despre ediția a doua a Festivalului de Duo MAJURA

Publicat: luni, 1 Octombrie 2018 , ora 12.32
Ediția din acest an se desfășoară în perioada 30 septembrie - 4 octombrie


Cum ați plănuit ediția a II-a a Majura Duo Festival? Ce noutăți aduce aceasta față de prima ediție?

În primul rând faptul că este un festival separat de Concursul "Suzana Szorenyi" - concursul internațional de duo, care a avut loc anul trecut. Și am dorit separarea festivalului de concurs tocmai pentru a pune în evidență și a pregăti publicul pentru concursul de duo și a le face cunoscut un repertoriu nou, puțin auzit în sălile de concert din România. Majura aduce pentru prima oară și secțiunea de jazz - două piane în dialog și voce-pian - și ne bucurăm de prezența Ramonei Horvath, care este din România dar s-a stabilit în Franța, și vine cu invitații săi Philippe Milanta și Kimberly Gordon.

Deschiderea festivalului este rezervată unui duo excepțional de pianiști din America - Greg Anderson și Elisabeth Joy Roe care vor încânta publicul cu un repertoriu pornind de la clasic până la interpretări ale unor lucrări în viziunea lor, în aranjamentul lor orchestral.

Și mai avem două recitaluri care se vor desfășura la Sala Mică a Palatului: unul, rezervat compozitorilor români care au scris pentru dou pianistic la patru mâini și la două piane, respectiv Dan Dediu și Livia Teodorescu Ciocănea, care își vor interpreta propriile lucrări cu partenerii de duo, Valentina Sandu Dediu și Violetta Ștefănescu.

Cea de-a treia seară a festivalului este rezervată laureaților Concursului Internațional de duo "Suzana Szorenyi" ediția 2017. Sunt premianții cu premiul I la secțiunea duo pianistic; au fost două cupluri câștigătoare ex aeqvo, un cuplu din China Two Yu și un duo pianistic din Japonia, Yamamoto și Todo. Iar la duo pianistic la două piane, cuplul de români stabiliți în Marea Britanie - Alexandra Văduva și Florian Mitrea. iar la duo voce-pian vor fi tenorul George Ionuț Vârban împreună cu pianista Miriam Drașovean.

Noi credem că fiecare din cele patru evenimente pe care le propunem publicului aduce un aspect nou, inedit și în cadrul recitalului cu compozitorii români care-și interpretează propriile lucrări vor fi anunțate și premiile primului concurs pe care l-am inițiat, de compoziții pentru acest gen de formație. Compozițiile care vor câștiga vor fi propuse anul viitor ca pise obligatorii concurenților care vor participa la competiția ce o vom organiza. Noi am lansat concursul deja din luna aprilie; au venit partituri pentru toate secțiunile. Cele mai multe sunt pentru voce-pian, lieduri; înseamnă că au fost stimulați compozitorii să aleagă poezii și să facă aceste lieduri și ne bucurăm. Vom anunța rezultatele în cadrul acestui recital de luni.

Interviu realizat de Petre Fugaciu