Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Mihai Irimia, directorul artistic al Operei din Brașov

Publicat: marți, 11 Iunie 2024 , ora 10.12

În cadrul "Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition", Opera din Brașov propune vineri, 14 iunie, tripicul alcătuit din "Mantaua", "Sora Angelica" și "Gianni Schicchi". Cu această ocazie Mihai Irimia, directorul artistic al instituției lirice brașovene a stat de vorbă cu colega noastră, Ioana Țintea.

Domnule Mihai Irimia, opera din Brașov este invitată să prezinte un spectacol în cadrul Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition. Cum ați perceput invitația de a participa din nou la acest festival și cum vedeți importanța acestei manifestări în peisajul cultural din România?

Este pentru al doilea an consecutiv în care opera din Brașov este invitată în cadrul festivalului, onorantă această invitație și este evident rodul prestației noastre de anul trecut. În această ediție pucciniană, noi am fost invitați să prezentăm Tripticul, după părerea mea și nu numai, cea mai complexă lucrare din întregul festival. Trei lucrări, fiecare dintre ele cu o regie separată, fiecare dintre ele cu o scenografie separată, cu distribuții separate și aici o să pun un pic accent, spre mândria noastră, absolut toți cei care vor fi pe scenă la festivalul de la București aparțin Operei din Brașov, sunt soliștii noștri. Și o parte din artiștii noștri lirici vor fi alături de soliști pe scenă în anumite roluri. O singură persoană va fi distribuită în două roluri. Este o distribuție individuală pentru fiecare din cele trei spectacole. Mă bucur foarte tare pentru acest lucru, mă bucur că avem resursa umană necesară și artistică evident pentru a putea face față unei asemenea provocări.


V-aș ruga să ne vorbiți și despre colaborarea cu dirijorul invitat, Cristian Sandu.

Este vorba de o colaborare mai veche pe care Opera din Brașov o are cu dirijorul Cristian Sandu, iar de data aceasta, la un asemenea titlu, evident că trebuia să aducem un maestru pe care noi îl îndrăgim foarte tare, un om care cunoaște orchestra noastră, grupul nostru de soliști. Având în vedere că timpul nu a fost destul de lung pentru a putea face mai multe repetiții a fost nevoie să eficientizăm acest timp pe care l-am avut la dispoziție, iar dânsul cu experiența pe care o are, a reușit și o să vedeți, evident, produsul finit pe scena Operei Naționale din București.


Ne apropiem cu pași repezi de finalul stagiunii. Ce ne puteți spune despre cum a decurs acest
sezon pentru Opera din Brașov?

Așa cum au decurs foarte multe din stagiunile noastre cu multă bucurie și multă muncă. Acum o săptămână am avut premiera de "Sunetul muzicii", două spectacole extraordinare, pe care publicul din Brașov le-a apreciat foarte tare. Acum ne apropiem de finalul stagiunii noastre, încheind indoor cu Nabucco, ulterior având patru spectacole în luna iulie în aer liber, în august avem din nou și în septembrie, stagiunea estivală pe care noi o oferim pentru publicului brașovean.


Interviu realizat de Ioana Țintea