Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Mihai Diaconescu, solist al Concertului Regal din 25 octombrie

Publicat: luni, 22 Octombrie 2018 , ora 16.07

Fundația Principesa Margareta a României continuă tradiția de a susține și promova cultura și talentul românesc, prin a unsprezecea ediție a Concertului Regal Caritabil. Organizat anual, în ziua de 25 octombrie, Concertul Regal este unul dintre cele mai longevive și de succes evenimente de strângere de fonduri din România. Fondurile strânse din sponsorizări și donații au însumat peste 1.300.000 de euro, o investiție făcută în viitorul artistic al României.

Pe 25 octombrie 2018, pe scena Ateneului Român, se reunesc muzicieni de valoare din noua generație, care se bucură de recunoaștere internațională: violonista Anna Tifu, pianistul Mihai Diaconescu și dirijorul Constantin Adrian Grigore. Programul evenimentului celebrează 100 de ani de România. În următorul interviu, am discutat cu pianistul Mihai Diaconescu.


În 25 octombrie vă vom putea asculta în ipostaza de solist într-un concert regal caritabil. Cum ați primit această invitație?

Am fost foarte bucuros să primesc un e-mail cu această invitație. M-am gândit că este o ocazie nemaipomenită să îmi fac debutul la Ateneul Român, să cânt pentru o cauză în care cred, și anume ajutarea tinerilor artiști. Și, mai ales că este totul într-un cadru regal, bineînțeles.


Ce ați ales să interpretați?

Voi cânta Concertul în Re major de Haydn. Apoi, fiind Anul Centenar, am ales să interpretez o piesă românească, și anume Moment muzical de Kirculescu.


Ce pondere au proiectele în România în agenda dumneavoastră?

Din ce în ce mai mult voi fi prezent și în România. Eu m-am mutat de curând înapoi în țară. Am studiat la Helsinki și am locuit acolo 5 ani; din acest an voi locui în România din nou, așa că voi avea oportunitatea să cânt mai des în țară fiind totuși acasă. Am un program destul de încărcat. Am studenți aici, la Cluj, deci am și o activitate didactică destul de susținută. Voi avea un concert cu Filarmonica din Craiova foarte curând, apoi la Râmnicu Vâlcea tot cu orchestra, voi programa și câteva recitaluri solo. Apoi, sper ca în curând să facem un mini-turneu cu un trio pe care îl formăm în curând, cu niște parteneri foarte valoroși.

Interviu realizat de Ana Diaconu