Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Mihai Colibaba, secretarul de marketing al Filarmonicii de Stat Sibiu

Publicat: luni, 5 Septembrie 2022 , ora 11.45

A XXI-a ediție a Sibiu Opera Festival se desfășoară în perioada 1-11 septembrie 2022.

Domnule Mihai Colibaba, cum ați structurat festivalul de anul acesta?

Filarmonica de Stat Sibiu a intrat, iată, cu dreptul în cea de-a XXI-a ediție a Sibiu Opera Festival. Putem spune că Sibiul este în aceste zile capitala artei lirice din România. Așa ne place nouă să ne mândrim cu premiere, iar Sibiu Opera Festival chiar este o manifestare cu tradiție și cu greutate. Întotdeauna se remarcă prin calitatea programelor și sigur că și componenta educativă este foarte importantă. Cultivarea și promovarea tinerelor voci este o misiune pe care fiecare ediție a festivalului o continuă și, sperăm noi, o continuă cu succes.

La această a XXI-a ediție avem un masterclass de canto coordonat de baritonul Florin Estefan, managerul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, la care participă 14 tineri cântăreți. Ei vor avea parte de 4 zile de cursuri aici, la noi, la Filarmonică; 3 zile de recitaluri - momente pe care noi le-am numit ,,Take an Opera Break”, în care ducem muzica de operă în oraș și chiar în județ. Avem o serie de manifestări neconvenționale, în spații cu totul și cu totul neobișnuite pentru genul acesta de manifestări și sperăm să surprindem și de această dată sibienii și turiștii cu arii din opere celebre interpretate de artiști tineri, foarte buni, pentru că dacă n-ar fi buni, n-ar fi la noi. În afară de acestea, le mai dedicăm o conferință extraordinară, care va fi moderată de doamna Claudia Robu în data de 7 septembrie și, desigur, joi, pe 8 septembrie, este rândul lor să strălucească pe scenă, la Sala Thalia. Ei vor fi soliștii Galei de Operă, unde îi așteptăm cu drag pe toți iubitorii artei lirice. Va urma votul publicului și, sigur, votul juriului, iar cea mai bună voce a serii va fi vocea concertului de Crăciun de la Filarmonică, o manifestare cu totul deosebită. Astfel, promovăm și încurajăm tinerii artiști.


Cum se va desfășura concursul ,,Vox artis”?

Concursul are această componentă în care sigur că cel mai greu cuvânt de spus îl au specialiștii, dar pe de altă parte, noi punem preț foarte mult și pe votul publicului. Și la Gala de Operă din 8 septembrie fiecare spectator va primi un formular și își va desemna favoritul, urmând ca în cel mai scurt timp să anunțăm și câștigătorul. Centrul de greutate va fi seara de joi,  8 septembrie.


Cine sunt invitații evenimentelor din cadrul festivalului?

Baritonul Florin Estefan, care vă spuneam că este coordonatorul masterclass-ului de canto, va fi pe scenă și într-o producție cu totul deosebită, Don Giovanni de Mozart, pe 10 septembrie la noi la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu, alături de Orchesta Filarmonici și sub bagheta maestrului Tiberiu Soare. Pe lângă Florin Estefan în rolul titular, publicul îi va mai asculta pe Cristian Hodrea, soprana Lorena Puican, Diana Țugui, Eusebiu Huțan, Sebastian Balaj, Maria Miron Sârbu și Corneliu Huțanu. Înainte de asta, sigur că,  pentru că suntem un festival de operă și un festival al operelor, și Opera Națională din București va fi prezentă în festival cu spectacolul Tango. Radio & Juliet, susținut de Ansamblul de balet. Așadar, îi așteptăm cu mare drag pe cei care iubesc baletul la Centrul Cultural ,,Ion Besoiu", vineri, 9 septembrie.

Apoi, tot în colaborare cu Opera Națională Română Cluj-Napoca, duminică, 11 septembrie, vom avea Nabucco, o super producție dirijată de tânărul Cristian Spătaru. Foarte importantă  este și gala din 8 septembrie - Gala Sibiu Opera Festival, pentru că dirijorul acestei seri va fi tânărul dirijor austriac David Schlager, laureat al Concursului Internațional de Dirijat ,,Ionel Perlea" de la Slobozia; deci o seară cu adevărat dedicată tinerilor. Ne bucurăm de susținerea partenerilor noștri și a finanțatorilor care ne sunt alături și de această dată și ne bucurăm din nou de interesul deosebit din partea publicului, iar asta se reflectă în vânzările de bilete. Pot să vă spun că până acum avem mai bine de 3 sferturi din biletele puse în vânzare epuizate, iar acest lucru ne îndeamnă să credem că ceea ce facem este bine.

Interviu realizat de Ana Sireteanu