Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu mezzosoprana Ruxandra Donose

Publicat: joi, 20 Octombrie 2022 , ora 9.34

Mezzosoprana Ruxandra Donose revine pe scena mare a Ateneului Român pentru a susține un recital de lied alături de pianistul Sergiu Tuhuțiu. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 22 octombrie, de la ora 19.00, fiind parte a Festivalului Internațional "Duo Majura".

Mai multe detalii aflăm de la mezzosoprana Ruxandra Donose:


Sâmbătă seară veți susține la Ateneul Român un recital de lied, avându-l ca partener de scenă pe pianistul Sergiu Tuhuțiu. În primul rând, vă rog să ne spuneți cum s-a născut ideea acestui recital în această formulă?

Am primit invitația Festivalului "Duo Majura". Este un festival de duo, deci, duo înseamnă formula cea mai restrânsă a muzicii de cameră. În cazul nostru, duo înseamnă voce și pian. M-am bucurat foarte mult pentru această ocazie, mă bucur și de existența acestui festival pentru că e important de știut, de menținut această idee de muzică de cameră și, iată, la nivelul cel mai intim, aș putea spune, colaborarea dintre doi muzicieni - fie ei la două instrumente diferite sau voce și pian, sau chiar și două piane.

În ceea ce privește colaborarea cu Sergiu Tuhuțiu, este o colaborare care a început acum mai mulți ani, la Londra, și mă bucur de fiecare dată când am ocazia să ne reîntâlnim pe scenă și să facem muzică împreună.


Veți deschide recitalul cu un lied de Richard Strauss așa cum ați făcut-o și în vara anului 2020 - tot la Ateneul Român, și tot alături de pianistul Sergiu Tuhuțiu - urmând să prezentați un întreg ciclu de lieduri de Robert Schumann, câteva lieduri românești și veți încheia cu o serie de lieduri de Gabriel Faure. Să le luăm pe rând. Ce anume va audia publicul și cum ați ales componența acestui program?

Așa cum, într-adevăr, bine ați observat, începem din nou recitalul cu Morgen de Strauss. Motivul este multiplu. Un motiv foarte important este că liedul Morgen face parte dintre capodoperele absolute ale acestui gen. E unul dintre cele mai frumoase lieduri și ne dorim ca acest lied să ne pună pe toți într-o atmosferă potrivită pentru acea seară. În același timp, îmi place foarte mult mesajul acestui lied; este un mesaj de speranță, de lumină - el începe cu versurile "Mâine va străluci din nou soarele" - și cred că un mesaj de speranță ne este bun la toți în zilele astea și în general.

Urmează apoi ciclul "Dragoste și viață de femeie" de Schumann care, de asemenea, este unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite. Descrie iubirea absolută și viața unei femei în cuvinte care sunt extrem de emoționante. În mintea mea se asociază această poveste de dragoste, această descriere, cu iubirea Clarei Schumann pentru Robert Schumann, care a fost o iubire profundă și complexă. Este un ciclu de lieduri pe care-l admir și-l iubesc încă de când eram studentă și de acea cred că acum, după mai mulți ani, pot să am o înțelegere mai profundă a unei vieți și dragoste de femeie.

Urmează liedurile românești pentru că mie mi se pare absolut natural ca artist român să cânți și lieduri românești. Am făcut o selecție după placul și dorința inimii, lieduri care-mi sunt dragi. Este foarte greu să cuprind tot ce mi-aș fi dorit să cânt. Este o mică parte din liedurile românești care-mi sunt dragi.

Voi încheia cu liedurile de Faure pentru că am încercat ca, în general, toată seara să prezinte cel puțin două pagini importante ale liedului romantic din lume. Prima ar fi pagina germană, pagina românească este cea de suflet, iar apoi, pagina de lieduri franceze, extrem de semnificative, foarte frumoase. Iar liedurile de Faure sunt pe cât de rafinate, pe atât de melodioase și cred că este un mod minunat de a încheia programul.

Interviu realizat de Florica Jalbă