Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu medicul Remus Nica
Orchestra Medicilor "Dr. Ermil Nichifor" și Corul Național Român vor susține sâmbătă, 14 decembrie 2024, cea de-a patra ediție a concertului "Armoniile speranței".
Domnule Remus Nica, sâmbătă, Orchestra Medicilor "Dr. Ermil Nichifor" și Corul Național Român vor susține cea de-a patra ediție a concertului "Armoniile speranței". Este vorba despre un proiect ce vine în sprijinul bolnavilor de cancer din România. Ce v-a determinat să inițiați aceste concerte și care au fost rezultatele acestor demersuri?
Proiectul "Armoniile speranței" s-a născut în 2022. Este un eveniment dedicat bolnavilor de cancer, născut odată cu promovarea Legii pentru pacienții cu cancer. De ce am realizat acest eveniment? Din dorința de a atrage atenția societății civile din rândul căreia apar și vin pacienții, de a atrage atenția asupra acestei boli care poate fi regăsită în fiecare dintre noi, din dorința de a face oamenii să se prezinte din timp la medic pentru a identifica de timpuriu bolile, din dorința de a le spune că pacienții aceștia au nevoie de noi toți în jurul lor pentru a-i ajuta și pentru a-i susține, pentru a reveni lângă noi sănătoși.
Dirijorii Daniel Jinga și Iosif Ion Prunner se vor afla și anul acesta la pupitrul Orchestrei Medicilor "Dr. Ermil Nichifor" și Corului Național Român. V-aș ruga să ne spuneți cum decurge colaborarea dintre orchestră și cor și cine sunt invitații care vi se alătură în cadrul acestui concert?
În toți acești ani, Orchestra Medicilor a fost condusă de către maestrul Iosif Prunner și, de câțiva ani, la anumite evenimente, ni s-a alăturat și maestrul Daniel Jinga. Acest eveniment al Orchestrei Medicilor a fost făcut în colaborare cu Opera Națională din București. Opera Națională din București ne-a fost alături în organizarea acestui eveniment și vă spun sincer că fără acest ajutor neprețuit ar fi fost imposibil să putem naște acest eveniment. Și, revenind la Corul Național Român, ansamblul este format din cele mai bune voci de la Operă și din Filarmonica "George Enescu" și s-a născut tot cu ajutorul acestor doi maeștri dirijori; este vorba despre Daniel Jinga și Iosif Ion Prunner. Deci, Corul Național Român s-a născut cu ocazia apariției proiectului "Armoniile speranței".
Legat de participanții din data de 14 decembrie... De această dată, după primele trei ediții unde au participat voci celebre din lume, noi ne-am propus să arătăm că vom avea un viitor muzical foarte bun. Spun asta deoarece pe scenă se vor afla copii deosebit de talentați. Dar, referindu-mă la cei care vor interpreta la pian, la saxofon, la trompetă, vom dovedi că viitorul este foarte frumos.
Cum veți ilustra muzical titlul concertului "Armoniile speranței"?
Din punct de vedere muzical, în prima parte vom cânta Bolero de Maurice Ravel, vom continua cu două lucrări de Verdi. Ulterior, vor intra în scenă flautistul Ionuț Bogdan Ștefănescu. După aceea, vom trece prin muzica copilăriei lui Chopin, respectiv apariția micilor soliști pe scenă. Iar în partea a doua, după deschiderea cu "Forța destinului" de Verdi, ne va încânta pe scenă Ștefan Cazacu la violoncel, cu câteva compoziții superbe. Și, spre încheierea părții a doua, ne vom apleca asupra valsurilor, polcilor, ca de sărbători, iar în final, ca la fiecare ediție, "O Fortuna!" din "Carmina Burana" de Carl Orff.