Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Marin Cazacu, managerul Filarmonicii "George Enescu"

Publicat: luni, 5 Decembrie 2022 , ora 9.34

În data de 6 decembrie, pe scena Ateneului Român este programat un concert in memoriam Radu Lupu, susținut de Orchestra Națională Simfonică a României dirijată de Cristian Mandeal. Mai multe detalii aflăm de la violoncelistul Marin Cazacu, manager al Filarmonicii "George Enescu", într-un interviu oferit Ioanei Țintea. 

Domnule Marin Cazacu, în data de 6 decembrie, pe scena Ateneului Român, Orchestra Națională Simfonică a României dirijată de Cristian Mandeal va susține un concert in memoriam Radu Lupu. V-aș ruga să ne oferiți mai multe detalii despre acest eveniment găzduit de Filarmonica "George Enescu".

Pentru Filarmonica "George Enescu" este o onoare să poată organiza și să poată fi gazdă a unui eveniment atât de important dedicat memoriei maestrului Radu Lupu, unul din cei mai mari pianiști ai omenirii. În acest eveniment din 6 decembrie, este invitat unul dintre cei mai buni prieteni ai pianistului Radu Lupu, pianistul elvețian Nelson Goerner care, în compania Orchestre Naționale Simfonice a României dirijată de maestrul Cristian Mandeal, ne va oferi un program extrem de apropiat de sufletul lui Radu Lupu. Mă refer aici la Uvertura în stil italian de Franz Schubert, Concertul nr.2 pentru pian și orchestră de Frederic Chopin și Simfonia a III-a Eroica de Ludwig van Beethoven.

Ne bucurăm foarte mult că acest eveniment - iată, la 6 luni de la dispariția maestrului Radu Lupu, și în apropierea zilei de 30 noiembrie, data de naștere a pianistului - se desfășoară pe data de 6 decembrie, la Ateneul Român, la ora 19.00, cu acest program extraordinar.


Cu ce gânduri credeți că a primit pianistul Nelson Goerner invitația de a participa la acest eveniment?

Nelson Goerner fiind un prieten apropiat, locuiește în Elveția așa cum a locuit în ultima perioadă din viață și maestrul Radu Lupu, se întâlneau des, cântau la două piane, vorbeau despre muzică. A primit cu o bucurie imensă ideea de a fi parte a acestui proiect, de a fi pe scena Ateneului Român în compania Orchestrei Naționale Simfonice a României cu maestrul Cristian Mandeal, pentru un asemenea gest de recunoștință și de rememorare a maestrului Radu Lupu.

De altfel, să știți că la concert este invitată și soția marelui pianist, violonista Delia Bugarin, care vine cu sufletul întristat, dar deschis pentru acest eveniment.


Revenind la stagiunea curentă a Filarmonicii, în datele de 8 și 9 decembrie aveți programate două concerte susținute de orchestra instituției, cu James Feddeck la pupitrul dirijoral și pianistul Andreas Haefliger în postură solistică. Cum este structurat programul acestor două evenimente?

Ne pregătim deja pentru anul următor, când în toată lumea va fi sărbătorit Johannes Brahms la cei 190 de ani de la naștere. Programul va fi integral Johannes Brahms și va cuprinde Concertul nr.1 pentru pian și orchestră în re minor și Simfonia I în do minor. Sunt două capodopere ale muzicii universale, cu doi mari maeștri - dirijorul american James Feddeck și pianistul Andreas Haefliger. Eu sunt convins că publicul se va bucura din plin de prezența celor doi mari artiști și de interpretările domniilor lor la aceste două capodopere ale muzicii brahmsiene.

Credit foto: Virgil Oprina

Interviu realizat de Ioana Țintea