Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Maria Dragomirescu despre deschiderea stagiunii 2018-2019 a Filarmonicii 'Banatul' din Timișoara

Publicat: marți, 25 Septembrie 2018 , ora 11.48

Primul concert din cadrul stagiunii are loc în data de 5 octombrie.


Care sunt evenimentele-reper ale următoarei perioade în cadrul Stagiunii Filarmonicii "Banatul"?

Stagiunea 2018-2019 se deschide oficial vineri, 5 octombrie, printr-un concert dedicat maestrului Remus Georgescu, pentru că se împlinesc 50 de ani de când maestrul este dirijor la Filarmonica "Banatul". Concertul are în program Concertul pentru vioară și orchestră de L.W. Beethoven, violonistul invitat fiind Ștefan Horvath din Elveția. E un concert așteptat de melomani și este, așa cum vă spuneam, primul al noii stagiuni, asta neînsemnând că filarmonica a fost în vacanță până acum. Iar acum suntem în plină desfășurare a Festivalului de Muzică Veche care, în octombrie, va avea 5 din cele 10 concerte programate; toate se desfășoară la biserica de lângă punctele cardinale, Biserica Evanghelică Luterană. După concertul de vineri, 5 octombrie, avem în săptămâna următoare - miercuri, 10 octombrie - un recital Trio Contraste, care ar putea fi interesant pentru spectatorii noștri nu doar pentru că formația Trio Contraste este poate cel mai reprezentativ ansamblu care promovează muzica contemporană, dar și pentru că la acest concert este invitat Grigore Leșe.


Vorbeați mai devreme despre ediția a XIII-a a Festivalului de Muzică Veche din Timișoara. Cum este perceput acest festival de publicul timișorean?

Festivalul acesta a crescut de la an la an și este, poate, cel mai european și cel mai elevat eveniment pe care-l organizăm pentru un public restrâns, pentru că la Biserica Evanghelică Luterană nu încap mai mult de 200-250 de persoane. La toate concertele sala este plină și credem că este perceput bine pentru că acest festival are deja un public fidel și dedicat; și nu degeaba, nu a dezamăgit, la fiecare ediție lucrurile fiind ascendente. Ne aflăm chiar în pragul pomenirii festivalului dedicat Marii Uniri. Între 1 și 7 decembrie 2018 vom avea recitaluri camerale găzduite de diferite săli din oraș, în această idee a evocării, a sărbătoririi Marii Uniri din 1918.

Interviu realizat de Petre Fugaciu