Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu managerul Filarmonicii din Sibiu, Cristian Lupeș

Publicat: miercuri, 2 Martie 2022 , ora 11.08

Filarmonica de Stat din Sibiu propune publicului său un concert ce îi aduce pe scena Sălii Thalia pe violoncelistul Mircea Marian, pe dirijorul Tiberiu Soare, dar și pe  actorul András Demeter. Despre programul acestui concert și despre agenda instituției în luna martie aflăm mai multe de la managerul instituției.

Să ne vorbiți despre cei trei artiști de pe afișul serii de joi, 3 martie. Cum s-a ajuns la această formulă?

În primul rând, vă mulțumim că ne promovați și suntem oricum fanii voștri încă de la înființarea Radio România Muzical. Noi, în fiecare primăvară, în prima săptămână, așa cum se știe, sărbătorim și Mărțișorul, Ziua Femeii... avem aici o sală numită Thalia și invităm pe toată lumea să aducă Thaliei o floare. Noi ne-am luat jardinierele, așa că așteptăm să vină petuniile și mușcatele.

Concertul de mâine este dedicat, desigur, acestei săptămâni. Mircea Marian, unul dintre cei mai buni violonceliști ai României la ora actuală, ne va încânta cu Variațiunile Rococo ale lui Ceaikovski. Așadar, ne bucurăm și de șarmul lui personal, dar și de violoncelul lui minunat. Iar în partea a doua, împreună cu Tiberiu Soare, cel care va dirija acest concert, András Demeter - actorul, de data asta - ne va istorisi aproape bipolar povestea lui Peer Gynt. Peer Gynt este acel erou pe care l-am propus în această săptămână pentru că, după toată viața aproape eroică pe care acest personaj reușește s-o trăiască, își dă seama că în final, desigur, iubirea învinge și se întoarce la frumoasa lui, Solveig. Așadar, asta ar fi cheia prin care vă invităm să priviți concertul nostru.


Cum a fost gândit programul acestei luni?

Filarmonica, așa cum vă spuneam, luna aceasta are ca tematică „O floare pentru Thalia”. Așteptăm pe toți spectatorii noștri să vină la concert cu flori. În ziua de 8 martie, aș face o glumă, aș zice că așteptăm doamnele la scenă pentru că vom avea pe scenă un clarinetist și pianist: muzicienii îi cunosc pe Mihai Bădiță și Mihai Murariu - doi tineri bărbați frumoși, nu doar niște oameni de cultură, dar sunt și culturiști aproape. Așadar, le oferim un concert în forță. Iar miercuri, pe 9 martie, Diana Jipa - violonista pe care o apreciez foarte mult - și Ștefan Doniga ne propun un concert cu lucrări compuse doar de compozitoare. Așadar, aceste zile sunt împănate de simboluri feminine.

Mai departe, în 10 martie, îl avem ca invitat pe dirijorul Peter Ash și ne va cânta, împreună cu Ciprian Dancu, Mozart și Sibelius. Avem, în 17 martie, pe David Bui - un tânăr dirijor pe care noi l-am selecționat să ne devină invitat în urma concursului de dirijat de la Slobozia. Așadar, va veni și va dirija un program atipic, un program italienesc cu lucrări pentru chitară și pian, cu doi muzicieni italieni - Lapo Vannucci și Luca Torrigiani.

Penultimul concert al lunii ni-l aduce pe Serghei Simakov, un tânăr foarte bun dirijor, împreună cu carismaticul Ion Bogdan Ștefănescu. Și avem Concertul de Carl Nielsen, pe care în București îl veți putea vedea la Ateneu, dar și o simfonie de Beethoven ne propune Simakov.

Iar în finalul lunii, Cristian Mandeal dirijează concertul de închidere al acestei luni și îl avem solist pe Ștefan Cazacu. Așadar, începem cu un violoncelist și terminăm cu un violoncelist - suntem foarte simetrici. Vom asculta „Rosamunde” de Schubert, Concertul de cello de Elgar și Simfonia a X-a de Dmitri Șostakovici.

Credit foto (Cristian Lupeș): Ilina Schileru

Interviu realizat de Petre Fugaciu