Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Luminița Arvunescu, realizatoarea emisiunii Seara de operă

Publicat: vineri, 6 Decembrie 2019 , ora 12.59

Luminița Arvunescu: Eu una știu, nu de acum ci... de peste un deceniu, că transmisiunea directă cu Deschiderea Stagiunii la Teatro alla Scala din Milano este pentru ascultătorii noștri, realmente un eveniment. Nu numai pentru faptul artistic în sine, ci și - fie-mi iertată lipsa de modestie! - prin strădania noastră comună, a mea și a invitatului meu - de fiecarea dată același, dr Stephan Poen - de a oferi celor care ne ascultă, și din punct de vedere radiofonic o seară specială: mereu pe 7 decembrie, de Sant Ambrogio în Italia și, mereu, ca un cadou întârziat de Moș Nicolae, la noi.

Iar cum de data aceasta, stagiunea scaligeră se va deschide cu opera "Tosca" de Giacomo Puccini - compusă pentru legendara soprană Hariclea Darclee în rolul titular, am pregătit o seară într-adevăr cu conotații muzicale, muzicologice și afective de excepție, în desfășurătorul căreia un loc foarte important va ocupa amplul interviu pe care ni l-a oferit în exclusivitate unul dintre cei 3 protagoniști ai serii, tenorul Francesco Meli ( Cavaradossi ) - interviu din care, în avanpremieră, am decupat următorul fragment:

Îmi imaginez că inaugurarea stagiunii la Scala pentru prima dată cu Tosca, o capodoperă compusă de Puccini pentru legendara soprană româncă Hariclea Darclée, este un motiv de mândrie și onoare pentru națiunea dumneavoastră și cultura. Cu atât mai mult cu cât versiunea care se va cânta va fi aceea originală din 1900 pe care a interpretat-o Darclée și care nu a mai fost reluată niciodată. Deci nu este pur și simplu Tosca ci ... Tosca Haricleei Darclée (...)

Când am participat la Concursul Darclee, eram foarte tânăr. Abia împlinisem 21 de ani. Și a fost pentru mine deosebit de emoționant pentru că soseam într-o țară unde nu mai fusesem, după un lung voiaj cu mașina prin câmpiile române, am intrat în Brăila, un oraș foarte frumos, unde aveam să cunosc această mare personalitate care este Mariana Nicolesco și care a fost cu mine și cu toată lumea extraordinar de gentilă cu multă afectiune și căldură.(...) Am trăit emoții intense atunci.Și îÎmi amintesc foarte bine dirijorul, ca și pe Roxana ( Roxana Briban n.r ) care, din păcate, nu mai este printre noi de mai mult timp și care fusese o Violetta extraordinară. Cu acel prilej aveam să-l cunosc și pe baritonul George Petean cu care aveam să cânt de foarte multe ori în carieră. Pe Ghiță, care a devenit un foarte bun prieten al meu.

Aceasta este deci invitația și oferta noastră - a mea și a colaboratorului meu, dr. Stephan Poen prilejuită de Deschiderea Stagiunii 2019-2020 la Teatrul "Scala" din Milano cu opera Tosca - având-o pe Anna Netrebko în rolul titular! - și mă aștept ca ascultătorii să ne fie alături, ca întotdeauna, într-un număr foarte mare."