Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Luigi Gageos, directorul EUROPAfest

Publicat: luni, 4 Iulie 2022 , ora 9.36

Europafest, eveniment ce a ajuns la ediția cu numărul 29, este singurul festival ce reunește 4 genuri muzicale - jazz, blues, pop și clasic - se va desfășura în perioada 1-9 iulie 2022 la București. 

EUROPAfest, eveniment ce a ajuns la ediția cu numărul 29, se desfășoară anul acesta în perioada 1-9 iulie. Cine sunt invitații concertelor din acest an, domnule Luigi Gageos?

Avem în festival în acest an 24 de trupe din 23 de țări. Dintre aceștia voi menționa acum doar o parte. Toți artiștii care participă pot fi văzuți în lineup-ul festivalului. Avem două site-uri unde cei interesați pot găsi mai multă prezentare: primul este europafest.ro la secțiunea Artiști, unde au și fotografii, un sample muzical, și jazzfest.ro. La ambele se poate vedea conținutul complet.

Aș merge în față cu doi dintre cei mai importanți artiști din festival, care sunt câștigătorii "Deutscher Rock und Pop Preis", Oscarul muzical al Europei: Peter Autschbach, care a fost best chitarist 2021, best song și best composition și Samira Saygili, cea care a luat premiul pentru best singer în 2019. Ei se vor afla pe scena festivalului pe 1 iulie, ora 20.00, Sala Auditorium, Palatul Regal, Muzeul Mațional de Artă. Vor avea invitați muzicieni din Italia, Statele Unite și Indonezia.

În rest, fiind un număr atât de mare de artiști... e greu să-i menționezi pe toți, așa că mă opresc la această scurtă prezentare.


Ce ne puteți spune despre workshop-urile organizate în cadrul festivalului?

Workshop-urile sunt ținute de cunoscuți muzicieni și oameni de jazz. Am să încep cu cel care este directorul Jazz FM Sofia (în Bulgaria există un radio pentru jazz, și nu de ieri de azi), Svetoslav Nikolov, care de altfel este și directorul câtorva festivaluri de jazz din Bulgaria. El va veni prin prisma faptului că a fost redactor pe zona culturală la Europa Liberă și la alte radiouri internaționale. 

Celălalt workshop, al lui Steve Wright, din Australia, drummer în diferite band-uri și om care predă în Australia în diferite școli private, ne va prezenta nouă, celor care suntem muzicieni sau iubitorilor de jazz care sunt tips-urile pentru a avea o secție de ritm bine articulată și prezentată în muzica jazz.


Ne-ați obișnuit cu evenimente originale și diverse, printre care se numără și concursuri muzicale internaționale. Cum se vor desfășura în această ediție, Bucharest Internațional Jazz Competition și Jeunesses International Music Competition ,,Dinu Lipatti”?

Bucharest Internațional Jazz Competition se desfășoară ca de fiecare dată, pe o perioadă de 7 zile în cadrul EUROPAfest. În acest an va fi chiar bine reprezentat deoarece s-a făcut o selecție puternică. El funcționează la parametri mai mult decât normali.

În ceea ce privește Jeunesses International Music Competition ,,Dinu Lipatti”, nu am putut să riscăm să-l organizăm cu un an și ceva înainte, așa cum organizăm noi acest eveniment. Însă, pentru a se vedea cât de mult lucrezi la o astfel e organizare, pe site-urile noastre jazzfest.ro sau jazzcompetition.ro se poate vedea  deja lansată ediția din 2023 , care va fi la 7-15 iulie 2023.

În clasic, ai nevoie de acest timing ca să poți să organizezi ceva serios și nu ceea ce văd de multe ori pe piață, concursuri de clasic de la o lună la alta. Un concurs adevărat are un program impus, dă piese la alegere, creează o anumită ținută. Nu s-a putut face anul acesta pentru că am avut din 2021 - din iulie și până acum - două valuri de pandemie. Din păcate, și cele trei săptămâni de la începutul războiului din Ucraina ne-au blocat orice activitate.

Așa că, pentru clasic avem nevoie de spațiu, predictibilitate și siguranță pentru ca el să fie organizat cu rigurozitatea și cu profesionalismul necesare.


Ce ar trebui să știe publicul despre Gala EUROPAfest din 9 iulie?

În primul rând, ar trebui să încerce să nu lipsească de la ea, pentru că vor fi până la urmă cele mai bune patru trupe din festival. Vor fi și câteva momente de muzică clasică cu laureați de la Jeunesses International Music Competition ,,Dinu Lipatti” și se vor decerna premiile celor mai buni participanți de la Bucharest International Jazz Competition.

Toate astea se desfășoară, așa cum am spus, la Palatul Regal, Muzeul național de Artă, Sala Auditorium. Toate concertele încep, în principal, la ora 20.00. La ora 21.30 încep, în fiecare seară (excepție gala), sesiunile de improvizații, care durează până la miezul nopții. Așa că, vă așteptăm să uitați puțin de tot ce este lumesc și să călătoriți într-o lume a muzicii, fascinantă și care, așa cum se întâmplă în jam session, este o stare de spirit pe acel moment, irepetabilă. Puteți fi martorii acestui lucru și, normal, trebuie să vă uitați pe site-urile europafest.ro sau jazzfest.ro sau, direct, acolo unde mai găsiți încă bilete, pe site-ul iabilet.ro. Căutați EUROPAfest și vedeți unde puteți să ne urmăriți!

Interviu realizat de Ana Sireteanu