Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Loïc Meuley, atașat cultural al Institutului Francez din România

Publicat: miercuri, 3 August 2022 , ora 10.04

Domnule Loïc Meuley, pentru început v-aș ruga să ne oferiți mai multe detalii atât despre structura Concursului Internațional de Canto "Voix Nouvelles" din Franța, cât și despre etapele ce se vor desfășura în România!

Este vorba despre concursul de artă lirică, în mare parte în limba franceză, organizat de asociația franceză Génération Opéra. Obiectivul acestui concurs aflat la cea de-a cincea ediție este descoperirea noilor talente și integrarea lor în ecosistemul liric. "Voix Nouvelles" își propune să ofere tinerilor artiști, inclusiv celor care nu s-au format în sistemul de învățământ muzical clasic, să fie auziți de către profesioniști din domeniul artei lirice. Această inițiativă se adresează cântăreților sub 32 de ani la 30 iunie 2022, cu naționalitate, care au studiat sau care au reședința într-una dintre țările francofone participante la concurs: Franța continentală și cea de peste mări, Belgia, Elveția, Canada, România, Insulele Comore, Insula Mauritius sau Madagascar.

Concursul va avea o probă la București în data de 13 decembrie la Institutul francez, Sala Elvira Popescu, urmată apoi de semi-finala de la Paris, pe 28 și 29 iunie 2023, și finala de la Paris, în 13 noiembrie 2023.

Doar laureatul / laureata sau laureații, în funcție de calitatea concurenților, de la București vor putea participa la semi-finala și finala de la Paris. Un juriu franco-român va face selecția candidaților pe data de 13 decembrie.


În ce constă procedura de înscriere în competiție și ce repertoriu vocal trebuie să prezinte fiecare candidat?

Candidații se pot deja înscrie până în data de 15 septembrie anul curent pe site-ul concursului (generationopera.fr/voix-nouvelles), indicând cele două arii de operă pe care le vor cânta. Una dintre arii trebuie să fie în franceză, iar candidații vor fi acompaniați de un pianist. Înscrierea pentru fiecare candidat costă 50 €.

Participarea la semi-finale precum și la finală va fi acoperită financiar de către organizatori, mai precis biletul de avion și cazarea la Paris vor fi asigurate.


Care sunt premiile oferite câștigătorilor?

Marele câștigător va primi suma de 10.000 €, câștigătorul premiului doi - 7.000 €, iar laureatul de pe locul trei va primi 4.000 €.


De ce oportunități pot beneficia laureații acestui concurs?

Așadar, există aceste premii în bani pe care tocmai le-am amintit. În plus, concursul oferă șansa tinerilor artiști să se facă auziți și cunoscuți de către profesioniști internaționali ai artei lirice. Să nu uităm că Voix Nouvelles a dat ocazia unor descoperiri precum Natalie Dessay.

Interviu realizat de Ioana Țintea