Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Liviu Ofițeru, dirijorul Corului de Băieți Radio
Joi, 12 decembrie 2024, Corul de baieți Radio, va susține primul concert pe scena Sălii Radio. Despre acest eveniment Liviu Ofițeru, dirijorul formației, a stat de vorbă cu colega noastră, Ioana Țintea.
Vei dirija Corul de Băieți Radio, în cadrul primului concert susținut de acest ansamblu la Sala Radio. În primul rând, te-aș ruga să ne povestești cum a pornit ideea înființării acestei formații și care este misiunea corului?
Povestea este un pic complicată. Pornește de după pandemie, după restricțiile care au fost. În cadrul Corului de Copii Radio a existat un grup de câțiva băieți în care, în cei doi ani de lipsă de activitate și-au schimbat vocea. Rămânând cu dragostea pentru muzică și cu pregătirea extraordinară de la Corul de copii au dorit să cânte în continuare, dar nu mai aveau loc în corul de copii. Atunci, la inițiativa Magdalenei Faur împreună cu domnul Răzvan Rădos, dirijorul Corului de Copii Radio au creat un proiect pilot al ansamblului de băieți al Corului de Copii Radio. Practic, așa s-a format acest nucleu, pe structura Corului de Copii Radio, băieții care și-au schimbat vocea și care iubeau muzica și voiau să facă muzică în continuare. Așadar, în urma acestui program pilot s-au făcut mai multe preselecții și s-a continuat formarea acestui ansamblu de băieți, în paralel cu activitatea Corului de Copii Radio și s-au adăugat și alții, nu numai de la corul de copii. În urma preselecțiilor, numărul a tot crescut, de la șapte-opt copii, au ajuns la 12, prea puțini pentru a forma un cor, dar suficient ca să fie un grup vocal. Acest nucleu s-a dezvoltat, astfel încât, în 2022 a avut loc primul concert cu statutul de invitat pe Scena Radio a concertului corului de copii cu câteva piese, iar ulterior au mai avut loc și alte concerte în biserici catolice, ortodoxe.
Primul lor concert sub această titulatură este prilej de mari emoții pentru ei. Anul acesta au participat, tot cu statutul de invitat, la concertul Tribal, care a fost un succes, a fost un concert extraordinar realizat de domnul Răzvan Rădos. Trebuie să reamintesc că, practic, fondatoarea Corului de băieți este doamna Magdalena Faur. Ea s-a ocupat de toate detaliile care nu sunt deloc puține și de pregătire, dânsa având experiență, fiind pianistă corepetitor la corul de copii a creat practic acest ansamblu. Acum este însă diferit pentru că acest concert de pe 12 are o încărcătură specială pentru că este lansarea singurului cor de băieți din România, este practic un produs Radio România 100%. Sperăm să avem un concert excepțional. Copiii sunt emoționați și sunt conștienți de această răspundere pe care o au. Noi nu suntem un concurent al corului de copii, ci venim în completare cu un repertoriu diferit.
Concertul din 12 decembrie va debuta cu A Ceremony of Carols de Benjamin Britten.
În variantă originală.
Variantă originală, așa cum a scris-o Britten. Este pentru prima dată când se cântă cu cor de băieți în România. Publicul va avea ocazia să asculte versinea originală, așa cum a fost scrisă de Britten, la harpă având-o pe Maria Bâldea, solista Orchestrei Naționale Radio. Ne bucurăm că a acceptat invitația noastră și suntem foarte încântați, copiii au fost foarte încântați, dânsa a fost foarte prietenoasă la repetiții. Le-a destăinuit un pic din secretele acestui instrument complicat și frumos. Restul programului va cuprinde un repertoriu românesc, tradițional, pornind de la O, ce veste minunată, Plecarea magilor, dar și cu un aranjament al Magdalenei Faur la piesa Sus boieri, dar și din repertoriul internațional, amintim Schedryk - Colind ucrainean și piese cunoscute, Joy To The World. Avem și un colind foarte vechi francez, Noelle Nouvelet, pe care ei l-au cântat în biserici, la Sacre Coeur sau la Biserica anglicană. Avem în program însă și o piesă care nu este un colind propriu-zis, este o piesă religioasă, unde dirijor va fi fondatoarea corului, doamna Magdalena Faur. Este vorba de Bogoroditse Devo. Este un colind slav, de origine bulgară, după care ne întoarcem în zona colindelor românești și internaționale. Am vrut să avem o reprezentare a potențialului extraordinar pe care îl are acest cor. Noi lucrăm cu copii canto, îi învățăm cum să emită sunetul, cum să cânte împreună. Copiii sunt extraordinari, sunt talentați. Lucrăm cu ei și aspectele de disciplină, pentru că la noi la Radio România este un nivel de elită pe care ei trebuie să îl poată atinge și să îl mențină.
Pe termen lung, care sunt proiectele pe care le are în vedere Corul de Băieți Radio și cum crezi că va fi primit de public acest nou ansamblu?
Vom vedea cum va fi primit. Noi sperăm că foarte bine. Suntem pregătiți să avem un concert foarte bun și invităm publicul să nu rateze această ocazie unică de lansare a Corului de Băieți Radio. Ca și proiecte, pentru anul acesta avem în vedere niște deplasări în Bulgaria la niște festivaluri, dar și două concerte în primăvară, în stagiune. Avem în plan un concert de muzică religioasă într-o variantă vocal-simfonică și un concert de muzică gospel, dusă către zona de funk, mai către 1 iunie ne putem aștepta și la puțin entertainment unde și pe partea aceasta ei stau bine. Aș aminti de data de 17 decembrie unde vor avea la Universitatea Națională de Muzică din București un concert vocal simfonic, un proiect foarte îndrăzneț, al domnului Dan Racoveanu și dirijat de Adrian Buciu, ansamblul baroc al Universității Naționale de Muzică din București, BAROCkerii, cum își spun ei și vor interpreta Fallt mit Danken, Cantata a IV-a din Oratoriul de Crăciun de Bach- Weihnachts.