Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Livia Teodorescu Ciocănea, compozitoarea aniversată la Palatul Cantacuzino

Publicat: luni, 18 Februarie 2019 , ora 10.13

Luni, 18 februarie, de la ora 18.00, un recital dedicat compozitoarei care a împlinit, pe 4 februarie, 60 ani. Publicul poate asculta integrala lucrărilor pentru pian de Livia Teodorescu Ciocănea, în versiunea pianistei Violetta Ștefănescu.

Care a fost criteriul după care a fost ales programul?

Programul recitalului este o integrală, de fapt, o integrală a lucrărilor pentru pian solo, care le-am scris și în ultimii ani, dar și în tinerețe. Programul va cuprinde o suită. Se numește "Cortege des nymphes", Cortegiul Nimfelor, inspirată din figuri mitologice, care va cuprinde lucrări scrise începând din 2013 până în 2018, apoi o lucrare de tinerețe. Violetta Ștefănescu, pianista care a lărgit repertoriul cu lucrările mele și va interpreta lucrările de pian solo, iar împreună vom cânta Sonatina Buffa pentru pian la patru mâini, Omagiul lui Charlie Chaplin. Ca un supliment, am invitat-o pe Andreea Carmen Marin, e studentă la master, în anul I, la canto, care va cânta trei dintre liedurile mele, un lied pe versurile lui Petrarca, care are o atmosferă delicată, fragilă, dar și pasională și apoi, Evangheliile toamnei, după Nichita Stănescu, iar al treilea lied, Melancolie, după versurile lui Mihai Eminescu. Este o lucrare scrisă în 1989, chiar înainte de Revoluție, în noiembrie.


Cum le-ați descrie pe cele două interprete?

Am avut o colaborare foarte bună, excepțională, cu pianista Violeta Ștefănescu, care s-a aplecat asupra muzicii românești. A cântat nu numai muzica mea. Este o pianistă redutabilă, iar cu studenta Andreea Carmen Marin, este o fată cu o voce minunată, care se dezvoltă acum și interpretativ și vocal și m-am bucurat foarte mult că a învățat cu plăcere această muzică.


Interviu realizat de Petre Fugaciu