Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Irina Sârbu despre concertul de la ParkLake din 8 septembrie

Publicat: vineri, 24 August 2018 , ora 11.50
Vocalista va prezenta variante jazz ale unor piese celebre din folclorul românesc alături de Orchestra de Cameră Radio sub bagheta dirijorului Constantin Grigore în grădina ParkLake.


În concertul din data de 8 septembrie,
de la ParkLake, veți fi prezentă pe scenă alături de Orchestra de Cameră Radio și de dirijorul Constantin Grigore. Pentru eveniment pregătiți un program mai apropiat mai degrabă de jazz-ul clasic sau de etno jazz-ul pentru care sunteți apreciată ce definește și albumul dumneavoastră din 2015, Șapte scări?

Pentru acest concert, nu va fi nici una, nici alta. Adică nu vor fi piese de jazz clasic și nici piese de etno jazz. Voi cânta piese din folclorul românesc instrumental - și anume Hora staccato, Hora mărțișorului, Călușarii și Ciorcârlia - dar toate vocal, cu aranjament de orchestră, pe care mi l-a făcut colegul meu și dragul meu prieten Gabriel Dedeian.


Deși concertele de jazz au loc în mod obișnuit, în spații dintre cel mai diverse, există o diferență evidentă între un concert într-un club de jazz și unul în mall. Prin ce credeți că ar fi acest concert altfel, atât în ce vă privește pe dumneavoastră, cât și în ce privește așteptările publicului?

Cred că important ca publicul să aibă ocazia, să asiste la un concert de muzică clasică în aer liber. Încep să se facă astfel de evenimente din ce în ce mai des în România. Sigur că, într-un club de jazz încap 50-60 de persoane. Într-o sală de spectacol, cum e Ateneul, în jur de 600-800 de persoane. Dar e total diferit să cânți în aer liber, pentru că și publicul e diferit.


Nu este pentru prima dată când postul nostru de radio aduce muzica clasică și jazz-ul în afara sălilor de concert, sub deviza "Muzică clasică pentru toți". Ce ați gândit despre acest eveniment atunci când ați primit invitația de a fi solistă?

M-am bucurat foarte mult, mai ales pentru că eu am mai cântat sub bagheta dirijorului Constantin Grigore și a fost o experiență absolut minunată. Așadar, m-am bucurat de invitație, îmi doresc să cânt din ce în ce mai mult alături de orchestre simfonice și să îmbin muzica de jazz cu orchestră. Îmi doresc ca acest tip de eveniment să fie cât mai prezent în România, să se întâmple cât mai des și pe cât mai multe scene și de spectacol și de concert și în aer liber.


Interviu realizat de Petre Fugaciu