Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ionel Tudor și Florian Lungu

Publicat: miercuri, 12 Iunie 2019 , ora 9.10

În 13 iunie, final pentru stagiunea 2018-2019 a Big Bandului Radio.

Ce are special evenimentul?

Ionel Tudor: Ne-am gândit să fie o închidere de stagiune, altfel decât sunt obișnuiți ascultătorii noștri. Am ales hit-uri, dar nu din jazz. Avem piese soul, funk, disco. Este un altfel de concert. Speră că va fi pe placul ascultătorilor noștri. Este un repertoriu variat. Avem soliști foarte buni. Aș începe cu Sebastian Burneci și Silviu Groază, trompetă, Paulo Profeti, saxofon alto, Diana Suciu, tenor. George Natsis s-a gândit la o parte din concert, care înseamnă un trio și un cvartet și va fi o surpriză pentru ascultători, pentru că în acest mijloc de concert vor fi două piese românești.

Florian Lungu: Acest concert vine să ateste încă o dată că este vorba de un ansamblu de elită, care a fost înființat în urmă cu aproape 70 de ani, fiindcă în 1949 a fost întemeiat. Pe vremea aceea era celebrul Sile Dinicu la pupitrul acestei orchestre și, deși, personalul s-a tot primenit, unii au ieșit la pensie, alții tineri au venit în locul lor, iată că și acum Big Band-ul are suficiente forțe să susțină și fără invitați din afară, un concert excelent, foarte spectaculos, cu prestanță ritmică formidabilă, cu o incisivitate și o forță de atac pe care numai adevăratele Big Band-uri o au și cu un dirijor care are grijă de nuanțe, o creștere și o descreștere a nuanțelor și niște accente speciale, pe care are domnia sa grijă să le scoată în relief și să le ofere. Este un concert, aș spune, demonstrativ pentru resursele, practic, inepuizabile al acestui aparat orchestral, de înaltă clasă.


Cu ce impresii rămâneți la acest final de stagiune? Care au fost câteva dintre experiențele muzicale de neuitat?

Ionel Tudor: În noiembrie, am avut-o invitată, în cadrul festivalului RadiRo, pe marea voce, marea artistă, Aura Urziceanu. L-am avut invitat pe Walter Ricci, Italia.

Florian Lungu: A primit trofeul festivalului și concursului Johnny Răducanu de la Brăila. Să spunem și de speciala prezență a unei vocaliste, care este și doctor în muzică, nu sunt puține, Nadia Trohin.


Aveți deja în minte repere ale viitoarei stagiuni?

Ionel Tudor: Nu pot să le dezvălui. Lucrez împreună cu domnul Florian Lungu, fixăm datele și cu ajutorul doamnei Liliana Staicu, directoarei noastre, care ne-a sprijinit foarte mult și aș vrea să-i mulțumesc.

Florian Lungu: Poate că ar fi bine dacă am reuși să aducem niște nume importante din diaspora română, cum este cel mai virtuoz pianist de jazz din lume, Marian Petrescu, care trăiește în Finlanda, poate că-l vom avea oaspete.


Ionel Tudor: Sperăm ca și stagiunea viitoare să fie, cel puțin, la fel de valoroasă ca cea care a trecut.


Interviu realizat de Vlad Matei