Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu Ioana Rațiu Răileanu, fiica maestrului George Georgescu

În perioada 16-19 mai la Tulcea a avut loc ediția cu numărul 30 a Concursului Internațional de Interpretare Muzicală "George Georgescu". Despre desfășurarea evenimentelor - Ioana Rațiu Răileanu, fiica reputatului dirijor George Georgescu:
Doamnă Ioana Rațiu Răileanu, ediția cu numărul 30 a Concursului Internațional de Interpretare Muzicală "George Georgescu" s-a încheiat în 19 mai. Care sunt principalele aspecte pe care le-ați luat în considerare în organizarea acestei ediții aniversare?
Era important ca acești 30 de ani ai existenței concursului și, în același timp, 60 de ani de la moartea tatii să fie subliniați într-un anumit fel. Subliniați prin două elemente pe care le-am adus în plus de concurs. Am adus la Tulcea expoziția pe care am făcut-o la Ateneu în ianuarie, în cadrul concertului comemorativ organizat cu ajutorul maestrului Marin Cazacu, cu dirijorul Măcelaru și Sarah Nemțanu - solistă, ca toată lumea să poată să vadă fotografii. E altceva când e un nume abstract, George Georgescu, nimeni nu l-a cunoscut de la Tulcea, dar când vezi fotografii, când vezi animație, când vezi texte... totuși, iluminează personajul. Și în plus, am avut oferta Editurii Grafoart, specializată în partituri, să reediteze cartea scrisă de mama mea, "George Georgescu", să facă a treia ediție; am lansat-o la Casa Avramide și am oferit-o fiecărui membru al concursului, ceea ce le-a făcut mare plăcere. Am făcut prezentarea cărții și i-am dat culoare.
Privind retrospectiv, cum ați descrie interesul tinerilor muzicieni față de Concursul "George Georgescu"?
Este clar! E un mare interes, pentru că, dacă la a 30-a ediție sunt 405 concurenți, înseamnă mai multe lucruri: 1. Concursul de la Tulcea prezintă interes pentru tineret, este o platformă de lansare și de cunoaștere a lor; 2. Faptul că președintele Marin Cazacu și toți profesorii care sunt în juriu sunt foarte cunoscuți; 3. Selecția este severă, dar tocmai pentru că este severă are mai multă valoare.
Ce însemnătate au pentru dumneavoastră aceste evenimente dedicate memoriei reputatului dirijor George Georgescu?
Enormă. Să știți că un artist, dacă nu e comemorat, dacă nu se vorbește despre el, nu mai există în memoria oamenilor. Tatăl meu a murit în 1964. Aproape toți cei care l-au cunoscut au dispărut. Concursul "George Georgescu" de la Tulcea a fost o inițiativă locală. Este școala, sunt profesorii care s-au gândit să facă un concurs dedicat unei personalități din regiune. Și cum tata s-a născut la Sulina, ei au ales numele George Georgescu. Eu stăteam în străinătate, mama mea nu era la curent cu acest concurs. După mai mulți ani, ea a aflat pentru că profesorii au venit la ea (nici ei nu știau de existanța mamei), și-așa noi ne-am alăturat organizatorilor și mama a început să dea marele premiu pe care continui eu să-l dau în fiecare an.
Anul acesta, a fost o pianistă deosebită și mi-a făcut mare plăcere că este de la Târgoviște, de la Liceul de Artă "Bălașa Doamna". O cheamă Bărbuță Sara Antonia și a cântat cu brio Stravinski, trei mișcări din Petrușka, într-un fel deosebit. M-am bucurat foarte mult că o fată cu atâta talent a putut lua Marele Premiu.
Au fost la gală 10 cei mai buni dintre toți tinerii muzicieni care s-au înscris. A fost chiar greu să alegem pe cel mai bun.