Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Gabriel Niță, managerul Filarmonicii din Pitești

Publicat: joi, 16 Noiembrie 2023 , ora 13.38

Domnule Gabriel Niță, pentru început v-aș ruga să ne vorbiți despre stagiunea 2023-2024 a Filarmonicii din Pitești. Ce programe ați ales pentru următoarele concerte?

Ne apropiem de finalul anului și după cum știți este o perioadă dificilă în plan național și este o perioadă dificilă și pentru instituțiile de cultură. Noi încercăm, bineînțeles, să ne ducem la capăt angajamentele și să bucurăm publicul meloman, așadar, luna noiembrie este una plină și încercăm ca și luna decembrie să aducă evenimente care să atragă publicul meloman în sala de concert. Chiar astăzi, de la ora 19.00, în Sala Simfonia, Orchestra simfonică a instituției noastre va fi condusă de către maestrul Jan Milosz, solist fiind pianistul Toma Popovici. Vom avea așadar, un concert la care s-au vândut foarte multe bilete. Mâine avem concerte educative, la care așteptăm cât mai mulți elevi. Avem aceste concerte educative desfășurate în ultima perioadă prin care încercăm să atragem noi categorii de public, instituțiile de învățământ din municipiul Pitești să fie alături de noi și să-i atragem și la concertele noastre. Iar apoi, în următoarele concerte simfonice ale lunii, pe 23 noiembrie îl avem pe Tiberiu Dragoș Oprea la pupitrul dirijoral, iar invitat va fi violoncelistul Ștefan Cazacu, pentru ca pe 30 noiembrie, dirijor să fie maestrul Constantin Adrian Grigore, iar invitații speciali să fie soliștii trupei Dimmas. Pe 24 noiembrie avem două concerte în Sala Simfonia, o premieră a instituției noastre, două concerte în aceeași zi, de la ora 19.00 Marina Arsene va concerta alături de band-ul filarmonicii într-un concert jazz pop, iar de la ora 20.00 avem o Călătorie muzicală în jurul lumii în 50 de minute cu Adrian Mantu la cello cu Dermot Dunne din Irlanda la acordeon și cu Mihai Cucu - arte vizuale-proiecție. Este importantă că avem un sprijin necondiționat din partea autorității locale, iar pe această cale vreau să-i mulțumesc edilului Cristian Gentea. Este important că la Pitești cultura este o prioritate, iar filarmonica este susținută. Și luna decembrie va fi una plină în cadrul instituției noastre. Vom avea invitați speciali, în premieră, dirijorul spaniol Victor Eloy Lopez, dar și alți invitați extrem de apreciați de către publicul nostru meloman, mă refer la dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, solistul Florin Croitoru. Vom avea și alte surprize, pe care melomanii le pot afla de pe site-ul instituției noastre filarmonicapitesti.ro. Așa cum spuneam, deși este o perioadă dificilă în plan național noi încercăm să susținem toate evenimentele programate. Ne bazăm pe bugetul avut, încercăm și trebuie să ne încadrăm în media impusă de guvern în această perioadă, iar dacă va fi nevoie vom apela și la sponsorizări pentru că vrem să bucurăm publicul. Eu vreau să le mulțumesc și să le cer și colegilor din țară cât mai multă implicare în perioada următoare și unitate, pentru că instituțiile de cultură trebuie să meargă înainte, trebuie să rămână pe poziție și să aibă aceleași forțe pentru a susține evenimentele și pentru a atrage melomanii în continuare.


Care a fost răspunsul publicului la concertele Filarmonicii piteștene prezentate până în acest moment
în cadrul stagiunii curente?

Să știți că oamenii au venit într-un număr mare în ultima perioadă, un concert-eveniment spunem noi, unul inedit la Pitești. A fost o colaborare în premieră a orchestrei simfonice cu trupa Voltaj, concert susținut pe 2 noiembrie la Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești, pentru că acolo sala are 800 de locuri. Sala noastră de concert are 404 locuri. Tocmai pentru că a fost o cerință mare privind acest concert. Altfel, așa cum știți, am deschis stagiunea pe 14 septembrie cu un concert în cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Apoi am avut invitați dirijori celebri, mă refer la Alexandru Ganea, Tiberiu Dragoș Oprea, cum spuneam și mai devreme, dar și alți invitați precum Răzvan Stoica, Analia Selis. Am avut în luna octombrie un alt concert-eveniment un concert simfonic, Vița de Vie simfonic, din nou în premieră la Pitești, pentru că noi în ultimii doi ani am încercat și o astfel de campanie să deschidem colaborări cu trupe celebre ale României, pe lângă concertele noastre simfonice să venim și cu aceste categorii de concerte, tocmai pentru a ne adresa unui public cât mai larg să spunem așa. Dacă în 2021 am început cu trupe precum Proconsul și Direcția 5, în 2022 am continuat cu alte trupe celebre, pentru ca în acest an să avem la Pitești în premieră formații precum Holograf, Vița de Vie și Voltaj. Vom continua astfel de eveniment și în 2024, pentru că așa cum spuneam, important este să bucurăm publicul meloman. 


Interviu realizat de Ioana Țintea