Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Gabriel Niță, managerul Filarmonicii din Pitești

Publicat: vineri, 15 Octombrie 2021 , ora 12.16

În 16 septembrie 2021 a debutat noua stagiune a Filarmonicii din Pitești, cu un concert înscris totodată în Festivalul Internațional George Enescu. Detalii despre viitoarele evenimente ale stagiunii, dar și despre colaborarea instituției cu dirijorul Constantin Grigore, ne-a oferit Gabriel Niță, managerul Filarmonicii din Pitești, în următorul interviu. 


Concerte simfonice sau de jazz cu invitați precum vibrafonistul Alexandru Anastasiu, violonista Natalia Pancec sau pianistul Sorin Zlat - iată câteva dintre evenimentele propuse în lunile septembrie-octombrie în cadrul noii stagiuni a Filarmonicii din Pitești. Cum arată programul instituției în perioada următoare?

Instituția noastră și-a stabilit programul până la finalul întregii stagiuni, nu doar până la finalul primei părți a stagiunii, în luna decembrie. Avem concerte joi de joi și avem concerte și în zilele de vineri. Până la finalul primei părți a stagiunii, la Filarmonica Pitești vor veni dirijori precum Gian Luigi Zampieri din Italia, Leonard Boga, Florin Totan, Gheorghe Iliuță, Daniel Jinga, Alexandru Ganea și Traian Ichim. Ca soliști, putem enumera pe Aurora Schiara din Italia, pe Ioan Dragoș Dimitriu - managerul Filarmonicii din Brașov, pe Viniciu Moroianu, la Antal Szalai, pe Irina Baianț, pe Florin Croitoru. Iar în premieră la Filarmonica din Pitești, chiar în luna decembrie, va veni și solista Nico.

Stagiunea noastră a debutat pe data de 16 septembrie. Am avut atunci un concert în cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Pentru Filarmonica din Pitești a fost o revenire în cadrul festivalului, după o pauză de 8 ani. Dirijor al concertului a fost Constantin Adrian Grigore, iar solist a fost Ștefan Cazacu.

Cum spuneam, prima parte a noii stagiuni se va încheia la data de 16 decembrie, cu un concert extraordinar de Crăciun, în care solistă va fi Nico. Apoi, stagiunea noastră se va relua pe data de 13 ianuarie și va continua până pe data de 23 iunie.


Așa cum ați anunțat, dirijorul Orchestrei Filarmonicii în actuala stagiune va fi Constantin Grigore, care se va afla la conducerea ansamblului în 18 octombrie, pentru cel de-al doilea concert sub acest nou statut, după cel din 14 octombrie, susținut împreună cu vocalista Alexandra Ușurelu. Cum s-a ajuns la această colaborare?

Știe toată lumea faptul că dirijorul nostru este Tiberiu Dragoș Oprea, cel care în această perioadă ne-a solicitat o suspendare a activității. I-am înțeles motivele personale și am fost de acord cu acest lucru. Ne-am oferit disponibilitatea față de dumnealui cu absolut orice are nevoie în continuare și am căutat un alt dirijor pentru stagiunea următoare. Ne-am întrunit în cadrul Consiliului artistic, în cadrul Consiliului de administrație al instituției, s-au făcut propuneri și a fost ales domnul Constantin Adrian Grigore, cel care a și deschis stagiunea Filarmonicii din Pitești cu concertul în cadrul Festivalului Enescu. Chiar și în stagiunea precedentă, cu domnul Constantin Adrian Grigore am avut o colaborare foarte bună. Și, cum spuneam, colegii din cadrul Consiliului artistic și din cadrul Consiliului de administrație au fost de acord cu această propunere. Vorbim despre un dirijor care nu mai are nevoie de nicio prezentare, un dirijor într-o continuă creștere, un dirijor apreciat pe toate scenele filarmonicilor și instituțiilor de cultură din țară, dar și din afara granițelor țării. Considerăm că am făcut o alegere foarte bună, o alegere care a fost imediat apreciată de către publicul Filarmonicii din Pitești și încercăm să ne desfășurăm activitatea cât se poate de bine și în continuare, indiferent de condițiile pandemice.


Dintre activitățile Filarmonicii din perioada următoare face parte și un concurs online internațional de muzică și pictură, organizat în perioada 1-18 noiembrie. Cum a pornit ideea unei astfel de competiții?

Am încercat ca pe lângă activitatea propriu-zisă a instituției noastre - concertele de joi și concertele de vineri - să desfășurăm și multe alte proiecte. Așa am făcut și în stagiunea precedentă, așa facem și în stagiunea aceasta și așa vom face și în stagiunile următoare. Așadar, Filarmonica din Pitești este organizatorul Concursului online Internațional de Muzică și Pictură. Pe pagina noastră de socializare au apărut deja regulile generale ale acestui concurs, perioada de înregistrare, modul în care vor fi anunțate rezultatele, premiile, dar și secțiunile, pentru că vorbeam de cele două secțiuni - muzică și pictură. Am încercat așadar să alternăm evenimentele și să descoperim tinere talente, să descoperim valori care să vină alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Pitești pentru un concert undeva în luna iunie a anului viitor. Încercă, așadar, să atragem tinerii, să îi creștem, să îi promovăm și, de ce nu, să oferim noi nume în acest domeniu.

Foto credit: Bogdan Moșoianu

Interviu realizat de Alexandra Scumpu