Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Gabriel Croitoru despre 'Duelul viorilor'

Publicat: luni, 29 Octombrie 2018 , ora 14.22

Începând de ieri, 29 octombrie 2018, s-a deschis ediția a opta a turneului Duelul viorilor organizat de Radio România Cultural și Asociația Culturală Accendo. Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru cântă pe valoroasele lor instrumente, Stradivarius și Guarneri del Gesu, și îl vor avea ca partener de scenă pe pianistul Horia Mihail. Cu Gabriel Croitoru am discutat în interviul ce urmează.

Cum ați gândit ediția de anul acesta a Turneului Duelul viorilor?

În primul rând este o ediție centenară, care se petrece în anul Marii Uniri și ne dorim să facem o retrospectivă a programelor anterioare. Am ales, din programele anterioare, o parte dintre lucrările cele mai plăcute, cele mai atractive și cele mai iubite de către public. Este vorba despre Două anotimpuri din ciclul celor Patru anotimpuri, scrise de Piazzolla, pentru două viori și pian (mai exact, Toamna și Iarna) și o selecție de tangouri, plus câteva lucrări pe care le vom cânta fiecare separat.


Aș vrea să vă rog sa vorbiți puțin despre vioara pe care cântați dumneavoastră.

Ca proveniență, vioara i-a aparținut maestrului George Enescu. Din 1955, de când maestrul n-a mai fost printre noi, vioara n-a mai fost cântată până în 2008, când am reușit, prin concurs, să intru în utilizarea ei. De atunci și până acum, am încercat să prezint calitățile acestei viori nemaipomenite, chiar și printre Stradivarius-uri. Chiar și printre Guarneri, sunt viori mai bune și viori mai rele. Mie mi se pare că această vioară, supra denumită Catedrala, are o sonoritate în grav extraordinară. E foarte bogată în armonice, ceea ce-i conferă o căldură și o dulceață în suflet, zic eu, superioară oricărei viori Stradivarius. Acum, legat de faptul că unul cântă într-o echipă și celălalt în echipa cealaltă, chiar când suntem în același timp pe scenă, mi-aduc aminte că în una dintre  ediții am făcut schimb, fără să știe nimeni. Când am ieșit pe scenă, am ieșit cu viorile invers. Eu cu Stradivariusul lui și el cu Guarneri. Și după o piesă am ieșit și le-am schimbat la loc. Nu ne-a plăcut niciunuia dintre noi. Evident, fiecare își susține echipa lui, cum se zice.


În încheiere vă invit să spuneți publicului unde vă vm putea asculta și când.

Avem trei concerte, în datele de 29, 30, 31. Primul concert va fi la Pitești, al doilea la Sala Teatrelli și ultimul la Râmnicu Vâlcea.

Interviu realizat de Ana Diaconu