Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu Florin Estefan, managerul Operei Române din Cluj-Napoca

Domnule Florin Estefan, Opera Națională Română din Cluj-Napoca, revine pe afișul celei de-a treia ediții a Bucharest Opera Festival după participarea cu baletul „Zorba” în 2022, la prima ediție a seriei de evenimente. Cu ce gânduri reveniți în cadrul Bucharest Opera Festival?
În primul rând aș dori să spun că îmi pare rău că nu am putut participa anul trecut la cea de-a doua ediție. Datele festivalului de la București au coincis cu festivalul nostru „Opera Aperta”, s-au suprapus și din această cauză nu am putut să participăm. Încă de anul trecut ne doream să venim la acest festival cu „La Fanciulla del West” deoarece era ultima premieră pe care noi o făcuserăm, una de succes în cadrul instituției noastre. Acest titlu îl avem în repertoriu doar noi, la Opera din Cluj-Napoca, în acest moment, așa că ne-am dorit să venim la București cu această producție. Mai cu seamă în acest an, care este dedicat creației lui Puccini, când toate instituțiile vin cu titluri pucciniene, consider că era mai mult decât potrivit să participăm cu acest titlu.
Este o producție foarte frumoasă, o megaproducție, în regia lui Rareș Trifan, cu scenografia semnată de Adrian Damian, care întrunește un grup considerabil de soliști, majoritatea voci masculine, Corul bărbătesc și Orchestra Operei clujene ș.a.m.d.
Pentru că știm că faceți parte din distribuția spectacolului, vă rugăm să ne povestiți cum decurg repetițiile?
Am început zilele acestea să repunem în scenă producția pentru că nu am mai jucat „La Fanciulla del West” de câteva luni de zile. Repetițiile merg bine, suntem toți concentrați și ne dorim foarte mult să fie un spectacol de succes la București. Acum au loc repetițiile de regie, cele cu orchestra și încet, încet ne pregătim să venim către Capitală, unde sperăm să avem o sală plină, cu energie pozitivă, iar publicul să se bucure de acest spectacol care, vă spun sincer, este făcut cinematografic, arată foarte bine, iar tot ce se întâmplă pe scenă este cu adevărat un act artistic desăvârșit.
Artiștii din distribuție sunt foarte mulți, o să menționez doar pe trei dintre ei, Minnie - Valentina Boi, o soprană livorneză, care face o carieră importantă în Italia și nu numai, tenorul invitat pentru a doua oară în această producție este directorul artistic al Operei Naționale din București, Daniel Magdal, iar eu îl voi interpreta pe Jack Rance. De asemenea, vor participa Cristian Mogoșan, Eusebiu Huțan, Mihai Damian și mulți alții. Sunt 14-15 roluri masculine, interpretate de colegi de-ai noștri din cadrul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca sau studenți de-ai noștri din cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, care vor fi alături de noi pe scenă.
În final v-aș ruga să adresați publicului bucureștean o invitație la spectacol.
Ne dorim ca publicul să ne fie alături, toți cei care nu reușesc să vină să ne vadă în Cluj. Mi-aș dori să fie sala plină și publicul bucureștean să se bucure de acest spectacol, așa cum ne bucurăm și noi de fiecare dată când îl punem în scenă la Cluj.