Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Florin Estefan, managerul general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Publicat: vineri, 12 Februarie 2021 , ora 10.56

Despre efectele pandemiei asupra modului în care Opera Națională Română din Cluj-Napoca își desfășoară activitatea ne-a vorbit Florin Estefan, managerul general al instituției.


Domnule Florin Estefan, spuneți-ne cum resimt artiștii Operei Naționale Române din Cluj această perioadă pe care o traversăm, marcată de pandemie?

În primul rând, vreau să vă spun că suntem aproape toți suferinzi după activitatea pe care o aveam în mod curent. Iată, e aproape un an de când n-am avut nici un spectacol în adevăratul sens al cuvântului. Și, vă dați seama, pentru noi, care suntem legați de scenă și de profesia noastră, e o perioadă cumplită. E dificil și ne-am dori să ne întoarcem la normal și să putem să ne întâlnim cu publicul nostru, cu rolurile cu care suntem obișnuiți, cât și cu noi provocări în ceea ce privește profesia noastră.


În această perioadă ați difuzat constant înregistrări din arhivă pe site-ul propriu. Având în vedere situația epidemiologică din Cluj, evenimentele cu public nu sunt permise în acest moment, astfel că instituțiile muzicale sunt nevoite să găsească soluții care să le permită desfășurarea activității. Care este situația din acest punct de vedere în instituția pe care o conduceți?

Noi am difuzat pe canalele proprii, atât de Facebook, cât și de YouTube, nu numai înregistrări de arhivă. Chiar am produs tot felul de concerte și de proiecte în perioada asta. Cu anumite dotări pe care am reușit să le facem cu ajutorul unor sponsori, ne-am făcut un departament video, și-atunci am făcut și am dezvoltat niște proiecte pe care le-am dat publicului, iar pe altele le avem programate de acum înainte - lucruri interesante, făcute calitativ ș.a.m.d. Dar problema cea mare este că aceste proiecte nu sunt generatoare de venit pentru instituție și asta ne pune într-o dificultate. Publicul ne-a fost alături și avem vizualizări destul de multe pe aceste canale și, cumva, am fost prezenți în spațiul virtual al Clujului, al Transilvaniei și chiar al țării cu aceste proiecte pe care le-am dezvoltat.

Vizavi de situația din Cluj, în urmă cu două zile am scăzut sub 3 și se discută deja redeschiderea cu 30%. Din punctul meu de vedere, eu cred că ne pripim. Avem noi această meteahnă… cum scade cu un fir de păr sub 3, gata, deschidem teatrele și sălile. Ar trebui să stăm să vedem o perioadă, măcar o săptămână, două înainte să facem aceste deschideri de săli pentru că e foarte posibil ca în câteva zile să treacă peste 3 și iar închidem. Si facem pași care implică de multe ori și pierderi financiare pentru că nu poți să deschizi și să faci spectacol de azi pe mâine. Trebuie anunțat, trebuie să aduc oamenii la lucru, trebuie regândită toată programarea pe care o avem făcută și lucrezi ca să te trezești că peste câteva zile se închide la loc. Cu valul ăsta care s-a pornit că se redeschide, noi am reanalizat programul pe care-l aveam anunțat pe luna februarie și chiar martie și ne-am propus deja niște concerte cu public - la 30%, așa cum e permis - și am început să lucrăm în ideea să deschidem. Vom vedea acum ce se va întâmpla cu acest grafic epidemiologic și dacă vom putea deschide, vom deschide, dacă nu, vom rămâne tot în mediul online cu producțiile pe care le avem programate.


Fiind un actor important în viața muzicală clujeană și cunoscându-vă publicul, credeți că ar fi important ca Radio România Muzical, singurul post de muzică clasică din România, să poată fi recepționat și pe frecvențele locale?

Extrem de important ar fi ca Radio România Muzical să emită și pe o frecvență locală și mai ales la Cluj, care e singurul oraș din Europa care are două opere - una națională și una de stat, de etnie diferită - filarmonică, academia de muzică și altele. Eu aș susține cu toată ființa mea și cu toate puterile pe care le-aș avea demersurile de înființare a unei sucursale Radio România la Cluj. Ar fi binevenită și cred că ar fi un mare plus pentru toate instituțiile muzicale din Cluj și pentru publicul nostru și categoriile de public pe care vrem să le câștigăm în viitor.


Aș vrea să vă întreb dacă personal veți opta pentru vaccinare, în condițiile în care oferă perspectiva revenirii publicului în sălile de concerte?

Asta cred că e o chestie personală. Nu știu dacă e bine să spun eu public dacă o fac sau n-o fac, dar hai că spun. Deja am fost vaccinat și aștept să mă duc la rapel. Pentru că, în primă fază, în etapa a II-a, intrau și instituțiile din subordinea ministerelor, la nivelul instituției am făcut o listă cu cei care vor să se vaccineze și am făcut demersurile în această idee. Dar, repet, n-aș vrea să fiu eu unul care să încurajeze sau să descurajeze pe cineva. Este o opțiune a fiecăruia și eu am ales să o fac, chiar dacă am fost infectat cu covid în urmă cu cinci luni.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu