Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Florian Doru Crihană

Publicat: vineri, 18 Decembrie 2020 , ora 11.17

În 18 decembrie se deschide expoziția Leontina Văduva și marile scene ale lumii, realizată artistul Florian Doru Crihană. Expoziția va putea fi vizitată până în 10 ianuarie 2021 la Muzeul Municipiului București; Leontina Văduva, celebra soprană română, a împlinit în 1 decembrie o frumoasă vârstă, expoziția fiind un omagiu adus artistei într-un moment aniversar.

Când ați demarat acest proiect?

La începutul lunii decembrie m-am uitat în agenda mea de lucru și am găsit prima notă despre proiectul Leontina Văduva pe data de 3 februarie 2020.


Această serie cuprinde un număr de 30 de lucrări, iar pe lista orașelor ilustrate se află Barcelona, Bordeaux, Buenos Aires, Londra, iar lista continuă. Fiind vorba de un număr atât de mare de lucrări, cât timp a durat realizarea lor?

Seriile mele tematice cuprind întotdeauana 40 sau 30 de lucrări. Pentru acest proiect mi-am propus un număr de 30 de lucrări pe care le-am programat să fie gata la aniversarea zilei de naștere a sopranei Leontina Văduva. Realizarea acestora a durat zece luni.


Cum a decurs procesul de documentare pentru a realiza tablourile, având în vedere că este vorba de viața artistică a sopranei Leontina Văduva? Cu atât mai mult, știm că ați mai realizat serii despre numeroase orașe din lume și că sunteți pasionat în a caricaturiza diverse ipostaze istorice.

Pentru realizarea tablourilor am parcurs etapele mele obișnuite, și anume: documentare, schițe, desen și pictură. Mie cel mai mult îmi ia documentarea. Am început cu studierea atentă a biografiei sopranei Leontina Văduva. Apoi, am făcut sinteza rolurilor interpretate și le-am ales pentru abordare pe acelea mai cunoscute. Le-am luat pe rând, am citit cât s-a putut despre fiecare operă, fiecare compozitor și fiecare oraș în care opera s-a jucat. Apoi am căutat documente, articole din ziare, pasaje din cărți, fotografii și filme cu soprana Leontina Văduva. Cu toate datele înregistrate în minte, am trecut la realizarea schițelor.


V-a inspirat muzica Leontinei Văduva?

Desigur, muzica m-a inspirat. M-a ajutat, de exemplu, să fac diferența între o interpretare comică și una tragică.


Sunteți amator de operă?

Sunt amator de muzică clasică și, ca dovadă, sunt abonat la un server foarte bun de muzică, în care mi-am făcut un folder special, dar operă ascult mai puțin. Ascult fragmente din opere sau din recitalurile artiștilor celebri. Ascult periodic simfonii și concerte.


Sunteți caricaturist. Aceste tablouri au ca scop punerea în lumină a unor momente de glorie din cariera sopranei. Având în vedere aceste lucruri, vă întreb, latura satirică a artistului Florian Crihană s-a estompat în tablourile realizate sau persistă?

În toate seriile pe care le-am realizat apar atât aspecte satirice, cât și de glorificare. Satira, la acest proiect, apare în legătură cu subiectul operei, eu ducând mai departe mesajele compozitorilor; mă refer la Wolfgang Amadeus Mozart, Giacomo Puccini, Georges Bizet sau Gaetano Donizetti. Dar, cu această serie, am dorit să scot în evidență și să onorez cariera remarcabilă a sopranei Leontina Văduva.


Interviu realizat de Maria Isabela Nica