Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu flautistul Matei Ioachimescu

Publicat: duminică, 8 Martie 2020 , ora 13.15


Pentru început, vă rog să ne vorbiți despre Turneul Național "Legends". De unde a pornit această colaborare inedită cu Duo PERCUSSIONescu?

Este o mare bucurie pentru mine să vă anunț un proiect pe cât de ambițios, pe atât de impresionant din foarte multe puncte de vedere. Ideea de la care a pornit proiectul Legends a fost dorința de a colabora cu muzicieni români de foarte mare valoare și, pe de altă parte, de a contribui la dezvoltarea unui repertoriu aproape inexistent într-o formulă total inedită, și anume flaut, marimbă și vibrafon. Despre Duo PERCUSSINescu știam deja. Ei sunt un ansamblu tânăr, dar într-o ascensiune fantastică; au un repertoriu deja foarte bogat. Însă, în această formulă lipsea o piesă - și așa a venit ideea de a combina două lumi total diferite, dar care totuși, iată, se întâlnesc într-un mod virtuoz și foarte atractiv, și anume lumea muzicii rock și lumea muzicii contemporane clasice. Punctul de plecare îl reprezintă piese legendare ale unor trupe foarte cunoscute din zona muzicii rock, reinterpretate prin colaborarea cu mai mulți compozitori și români, dar și străini, printre care Sabina Ulubeanu, Mihai Măniceanu, Gabriel Mălăncioiu, Margareta Ferek-Petric, iată, compozitoarea anului în Austria, Jacob Elkin, Andrei Petrache; sunt compozitori care ne-au dedicat aceste lucrări și care au plecat de la muzica rock preferată și pe care, iată, o prezintă într-o manieră foarte interesantă și atractivă pentru public. În același timp, în ceea ce privește aranjamentele unor piese foarte cunoscute, o nouă colaborare de-a mea cu cumpozitorul Jorge Rojas din Venezuela, un compozitor foarte bine ancorat în lumea muzicii crossover, și care a realizat niște aranjamente fantastice. Ceea ce aduce ineditul acestei colaborări este în primul și-n primul rând faptul că noi cântăm aceste piese rock la niște instrumente prin definiție clasice, cu o coloristică timbrală extraordinară. Va fi, cu siguranță, un succes foarte mare, în special internațional, dar, iată că și în România au fost foarte bine primite aceste idei. Deja s-au adunat 12 concerte într-o serie de concerte Legends - 12 concerte în 12 orașe, începând din 26 martie și până în 9 aprilie, când vom încheia acest turneu la Teatrelli în București. Sunt convins că este un proiect care va plăcea foarte mult!


Marimbafonul și vibrafonul sunt instrumente versatile ce pot juca atât rol solist, cât și acompaniator. Cum simțiți că vă influențează interpretarea camaraderia cu cele două instrumente de percuție?

Este o combinație superbă de instrumente. Aceste instrumente se completează foarte bine timbral, stilistic. Având în vedere că sunt două instrumente melodice, dar cu un ambitus și o timbralitate diferite... dacă vorbim despre marimba bas, cu un sunet cald, un ambitus foarte larg și prezența solistică a vibrafonului, iată, avem o combinație absolut fantastică de instrumente. Sunt extrem de plăcut surprins că suntem printre primii, în orice caz, singurii din România care propun o asemenea formulă camerală, tocmai pentru că aceste instrumente considerăm noi că se completează absolut minunat.

Turneul "Legends" este reprogramat în luna aprilie, datele urmează a fi comunicate în curând.


Interviu realizat de Ana Luiza Han