Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, despre turneul „Flautul fermecat”

Flautist cu o importantă carieră internațională, solist al Filarmonicii "George Enescu", profesor la Universitatea Națională de Muzică din București și laureat al numeroase competiții naționale și internaționale, dar și poet, Ion Bogdan Ștefănescu va susține turneul său anual "Flautul Fermecat". Despre ediția "Dans și Suspans", desfășurață în perioada 16 - 23 mai 2025, muzicianul a stat de vorbă cu Ioana Țintea.
Domnule Ion Bogdan Ștefănescu, ediția din acest an a turneului Flautul fermecat, are în prim-plan, dansul. Cum s-a conturat ideea de a construi întregul program în jurul temei dansului?
După succesul de anul trecut al turneului, pe care l-am organizat cu titlul Jazzparale, am considerat că ar trebui să prelungim cumva bucuria celor care au venit atunci și ne-au ascultat, și de ce nu și bucuria noastră de a cânta această combinație de muzică clasică, jazz și folclor. De data aceasta, cu programul pe care îl propunem, "Dans și Suspans", această idee va fi potențată din nou cu un repertoriu care adună dansuri celebre ale multiplelor genuri pe care noi le vom prezenta. Am ales Ceaikovski, din Lacul Lebedelor, vom cânta o suită de trei dansuri pe care toată lumea le va recunoaște, sunt convins. Handel, o celebră piesă rearanjată într-un spirit rock autentic. Vom mai cânta și muzică de Richard Galliano, o suită, pentru că acesta este renumit nu numai pentru aparițiile sale ca muzician concertist de muzică clasică este și un compozitor foarte cunoscut în întreaga lume și vom cânta vals, bossa nova, sertao, tot felul de tipuri de muzică, mai ales latino-americană. Vom cânta și muzică irlandeză. Phil Coulter este un compozitor vedetă în Irlanda și această suită de piese irlandeze sunt sigur că vor electriza atmosfera, dar și Johnny Răducanu, vom cânta o piesă "Baroque blues", o combinație de muzică barocă, imaginată de Johnny Răducanu, bineînțeles, pe calapodul binecunoscut al stilului său în jazz-ul românesc. Și Tiberiu Brediceanu este prezent cu o suită de dansuri din Moldova. Așadar, e o panoramare a muzicii de dans care, de fapt, ne însoțește toată viața și ne bucură. De aceea, mizez foarte tare pe succesul acestui program.
În această ediție îi veți avea alături pe pianistul Sorin Petrescu și percuționistul Doru Roman. De ce ați ales formula flaut, pian și percuție pentru spectacolul "Dans și Suspans"?
Exact cum mi-am început pledoaria, acest program fiind prelungirea celui de anul trecut, pe care l-am realizat în aceeași combinație de flaut, pian și percuție, vine odată în plus să pună în evidență această combinație timbrală care are o forță fantastică prin aranjamentele pe care noi le propunem. Devine o propunere timbrală foarte orchestrală, pentru că Doru Roman va cânta la foarte multe instrumente de percuție. Sorin Petrescu este un pianist excepțional și recunoscut în lumea noastră muzicală și pentru aranjamentele pe care le realizează, iar noi, de fapt, cântăm împreună de un sfert de veac. Această formație, de fapt, se numește Trio Contraste și sub această titulatură am concertat în toată lumea și, sigur, a fost o formație foarte cunoscută în lumea muzicii contemporane. Spun a fost, pentru că am decis, de acum un an, să întrerupem activitatea noastră, dar în zona muzicii contemporane. Însă, pentru că un sfert de veac pentru colaborarea unor muzicieni înseamnă chiar o viață de om, nu prea putem unul fără altul și atunci am găsit această soluție a colaborării noastre în cazul acestui turneu pe care îl organizez de 14 ani și faptul că avem un motiv să ne întâlnim, să repetăm și să cântăm împreună, iată, și anul trecut și anul acesta, nu poate decât să ne facă nouă foarte bine și sper că și publicului.
Vorbiți-ne despre parcursul turneului. Ce orașe ați ales anul acesta?
Anul acesta vom merge la Deva, acolo va debuta turneul nostru, în data de 16 mai, apoi pe 17 mai mergem la Teatrul Național din Caracal și la București vom ajunge pe 19 mai la Ateneul Român, ora 19.00. Acesta este un fel de punct culminant al periplului nostru, fiindcă vom cânta la Ateneul Român, dar sigur că imediat, pe 20 mai, vom merge la Palatul Culturii din Iași, iarăși, un loc unde anul trecut am avut un succes extraordinar și ne-au rechemat, cu un public fantastic și e un loc excepțional pentru muzică. Apoi la Palatul Culturii din Bistrița, un oraș în care se întâmplă mereu lucruri culturale de marcă și cu o efervescență culturală fantastică, așa că ne bucură această invitație și vom încheia în mod surprinzător turneul pe 23 mai la Zlatna, un loc pe care l-am descoperit acum câțiva ani, unde am cântat de câteva ori, iarăși, un public atât de bun și primitor, o zonă foarte apropiată de Alba Iulia. Sunt sigur că vor veni foarte mulți și de la Alba Iulia ca să ne asculte la Zlatna. Deci sunt vreo șase-șapte concerte înlănțuite, care aduc publicului, iată, acest program Dans și Suspans în cadrul turneului național "Flautul Fermecat".