Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Emil Pantelimon, manager al Corului National de Camera 'Madrigal Marin Constantin'

Publicat: luni, 12 Decembrie 2016 , ora 11.21

Gala 'Nicio Școală Fără Cor' se va desfășura luni, 12 decembrie 2016, de la ora 17:00, la Opera Comică pentru Copii sub coordonarea dirijoarei Anna Ungureanu.

Domnule Emil Pantelimon, cum ați descrie în câteva cuvinte gala corală care va avea loc luni, 12 decembrie, la Opera Comică?

Este evenimentul cel mai important pe care Corul Național de Cameră Madrigal - Marin Constantin prin Programul Cantus Mundi și împreună cu Teatrul Excelsior și Primăria Municipiului București, îl organizează în fiecare an. Practic, copiii din toată România vor cânta împreună pe aceeași scenă și separat dar și împreună pentru prima dată. Este demonstrația cea mai bună că pe o singură voce spiritele și diferențele dintre copiii din diverse medii sociale, de diferite vârste, din diverse localități, copii care au sindromul Down, copii care sunt nevăzători, copii normali, copii care vin de la sat sau de la oraș, cântă în aceeași voce și ridică, practic, toate barierele de comunicare. Gala Cantus Mundi, în cadrul proiectului lansat pentru centenarul României și intitulat "Nicio școală fără cor" se desfășoară anul acesta în cadrul Festivalului Corurilor Școlare, prin care 120 de coruri de copii au fost înființate numai în această toamnă în București. Va fi și o selecție a acestor coruri, dar și invitați din toată țara - și în costume populare tradiționale, și în costumații inedite făcute pentru fiecare cor în parte. Va fi un eveniment extraordinar, cu o scenografie specială, coordonat de dirijoarea principală a Corului Madrigal, Anna Ungureanu.


Ce lucrări include programul? Probabil că va avea și trimiteri la repertoriul de Crăciun..

În fiecare an în decembrie este organizat un program cu repertoriu integral de colinde și cântece de iarnă din repertoriul românesc, cât și din repertoriul internațional. Dar, foarte important este că acești copii împreună vor cânta și cu Corul Național de Cameră Madrigal - Marin Constantin. Deci, practic, o să vedem o emulație între ceea ce înseamnă profesionalism și tineri care vor să devină, unii dintre ei, chiar membri ai corului atunci când vor crește. Este o imagine superbă, în care se unesc toate spiritele, iar rezultatul, produsul cultural care rezultă este unul deosebit… și anume, un sunet extraordinar de unitate.

Ceea ce ne propunem anul viitor, și avem și sprijinul Ministerului Educației, este ca la sfârșitul anului 2018, când România împlinește 100 de ani de existență ca stat reîntregit, să nu mai existe în România vreo școală care să nu aibă cor. Programul "Nicio școală fără cor" are acest deziderat, de a introduce muzica - muzica practică, nu doar teoretică - în toate școlile din România, fie că sunt la sat, fie că sunt la oraș.

Interviu realizat de Laura Ana Mânzat