Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dr. Virgil Musta despre proiectul 'Respirăm împreună'

Publicat: marți, 18 Mai 2021 , ora 10.24
Între 23 aprilie și 16 mai ați putut urmări pe contul nostru facebook seria Respirăm împreună, inițiată de mezzosoprana Aura Twarowska - și o puteți face oricând și acum, accesând galeria video de pe contul nostru de fb. Mari cântăreți de operă români, alături de medici și specialiști în recuperare, cu exercitii de respirație pentru cei care sunt în convalescență după COVID. Marius Budoiu, Veronica Anușca, Laura Tătulescu, Cellia Costea, Cleopatra David, Ruxandra Donose, Mariana Colpoș, Aura Twarowska, Valentin Vasiliu, Teodora Gheorghiu, Silvia Micu, Daniel Zah au răspuns acestei idei, care a fost susținută și de medicul Virgil Musta, șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Timișoara, care a vorbit despre importanța existenței unui asemenea proiect. Respirăm împreună, un proiect susținut de Radio România.


"Am avut plăcerea, ca la un moment dat, să fiu contactat de Aura Twarowska, care mi-a solicitat părerea legată de un proiect pe care dorea să-l dezvolte în România, ea, împreună cu colegi de-ai ei, cântăreți de operă, care au cântat pe cele mai mari scene internaționale. Văzând ideea, mi s-a părut un lucru extraordinar, pentru că, pe lângă rolul pe care îl avea în recuperarea pulmonară a pacienților care au suferit de COVID și au avut afectare în timpul bolii, mulți dintre ei nu aveau posibilitatea să facă această recuperare din diferite motive, unii pentru că în zonele respective nu aveau servicii de recuperare, alții pentru că aceste servicii sunt destul de ocupate. De exemplu, la noi în spital, programarea se face cam cu o lună înainte pentru a putea accesa seriviciile de recuperare pulmonară a pacienților care au prezentat pneumonie cu SARS-CoV2.

Și atunci, aceasta era o mână de ajutor întinsă acestor pacienți și nouă, medicilor pentru a manageria mai bine sindromul post COVID. Dar, valoarea pe care o consider că a fost cea mai mare a acestui proiect a fost de fapt dorința de solidaritate cu noi, cu cei care suntem în țară, cu cei care luptăm și cu pacienții care se luptă și ei pentru sănătatea lor. Această dorință de solidaritate, mie mi-a deschis sufletul și am văzut-o în momentul respectiv când toată comunitatea era încrâncenată în a dori sau a nu dori să respecte regulile, în a înțelege importanța menținerii măștii, a distanțării sociale, în acest management general al infectării, pentru că sistemul de sănătate era într-o presiune extraordinară de mare, datorită numărului mare de cazuri. În această încrâncenare, în acest război a venit această rază de lumină, care, chiar mi-a dat speranța că lucrurile vor merge bine. Dacă există oameni care se gândesc la alții, să le facă bine și care își dau din timpul lor liber pentru a crea lucruri bune este un mare lucru.

Așa că am accesat imediat acest proiect, am zis da cu mare drag, cu condiția să particip și eu. Toată lumea a fost foarte bucuroasă, am avut plăcerea să cunosc mari artiști, oameni extraordinari. Mai mult, în timpul derulării acestui proiect, am avut surpriza să descopăr cât de multe exerciții pot exista pentru respirat. Eu cunoșteam exercițiile care se făceau în secția de pneumologie, la recuperare, care le recomandăm pacienților noștri, dar am văzut că acești profesioniști, în meseria lor sunt obligați să învețe să respire, sunt obligați să exerseze respirația și a fost extraordinar. Mai mult, fiecare seară era o seară divină, în care ne întâlneam cu mari artiști care își povesteau diferite evenimente din viața lor, experiența lor; unii dintre ei, chiar trecând prin COVID, povestind experiența lor și modul cum au reușit să depășească tulburările de respirație prin aceste exerciții.

Fiecare a avut câte un invitat și acesta a avut de completat în tot ce înseamnă obiectivul principal a acestui proiect: ca lumea să găsească soluții pentru recuperarea afectării pulmonare. Mai mult, proiectul nu s-a adresat numai persoanelor care au fost bolnave, ci tuturor celor care doresc să-și îmbunătățească respirația, pentru că respirația stă la baza vieții, stă la baza energiei pe care o primim. Respirația aduce oxigenul necesar tuturor celulelor din organism. Dacă respiri corect și respiri bine, organismul este mai sănătos și acest lucru mi s-a părut fantastic.

Eu cred că proiectul și-a atins scopul. La puțin timp după începerea proiectului, acesta a fost accesat de persoane din întreaga lume, astfel încât aveam participanți din Europa, din America, din America Latină, din Australia, toți bucurându-se de serile pe care le petreceam împreună. La un moment, era ca un fel de la șuetă cu marii artiști români, lucru pe care, în mod normal, nu ai fi avut ocazia să te întâlnești. A fost de real folos acest proiect. A fost un proiect de suflet pentru mine și eu sunt convins că el a lăsat urme, în sensul de prietenii pe viitor, ceea ce a arătat ca împreună să reușim și putem să facem bine comunității și nouă înșine."


Declarație preluată de Cristina Comandașu