Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dr. Mircea Penescu, concertmaestrul Orchestrei Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”

Publicat: joi, 7 Decembrie 2023 , ora 13.41

Orchestra Medicilor susține sâmbătă, 9 decembrie 2023, un concert caritabil intitulat "Armoniile Speranței", pe scena Operei Naționale din București.

Domnule Mircea Penescu, concertul de sâmbătă susținut de Orchestra Medicilor are un scop caritabil. Cine va beneficia de ajutor financiar în urma acestui eveniment?

Este un concert cu caracter caritabil, destinat pacienților cu cancer, adulți sau copii. Este de fapt a doua tentativă reușită, sper, de a ajuta această categorie defavorizată, pentru care avem extrem de multă empatie și afecțiune. Noi încercăm prin toate puterile noastre să fim alături de ei în această manieră, atrăgând atenția asupra celor care au mare nevoie de ajutor prin demersul nostru muzical, încercând să sensibilizăm și să facem lumea mai atentă la cei care sunt în suferință și care au nevoie de ajutor. Este un concert caritabil destinat pacienților cu neoplazii.


De ce este important pentru medici să facă muzică?

Această castă de intelectuali, medicii, au prin tradiție o aplicare specială către artă și către muzică, pentru că muzica, prin armonia pe care o induce în această lume a sunetelor, a echilibrului și a armoniei aduce în viața agitată și plină de tensiuni, de emoții și de suprasolicitări a unui medic, puțin din liniștea și din echilibrul atât de necesar. Este o tradiție în lumea medicală, ca medicii, chiar dacă nu cântă la un instrument, să iubească totuși muzica, s-o asculte cu mare bucurie. Faptul că există o orchestră a medicilor în România - acest lucru se întâmplă din 1954, de când a luat naștere Orchestra Medicilor - denotă că la noi acest pilon este foarte puternic. Nu este vorba numai de o distracție sau de o bucurie colectivă de a ne întâlni noi, ci este vorba de a transmite publicului nostru, publicului larg, în care intră și numeroșii noștri pacienți, un mesaj muzical - de bucurie, de liniște și de speranță. Muzica face parte, dacă vreți din structura psihologică a unui medic adevărat.


Cine sunt invitații concertului?

Concertul va avea loc pe 9 decembrie, în sala Operei Naționale din București. Este un concert de amploare, într-adevăr, avem de data aceasta o invitată de mare talie, una dintre cele mai bune soprane din Marea Britanie, Lesley Garrett, care va peforma în partea întâi a concertului, într-un repertoriu care vine dinspre clasic, chiar spre musical. În afară de asta sunt artiști români invitați, dar concertul este structurat și ca o surpriză și n-aș vrea să devoaloez de acum totul. Este prezent în program și Ciprian Porumbescu, anul acesta fiind anul Ciprian Porumbescu. Suntem printre primii care am interpretat "Valsul camelii", o lucrare compusă la Viena de către Ciprian Porumbescu și care a fost interpretat pentru prima dată de o orchestră a lui Johann Strauss chiar în același oraș, sub bagheta lui Eduard Strauss, fratele celebrului Johann Strauss. Deci, iată, ceva cu totul special. Va fi prezent în program și marele compozitor Eugen Doga, care a scris special pentru acest concert o piesă. Va fi, deci, un program foarte variat, care sper să entuziasmeze publicul, dar țin să menționez încă o dată că mesajul nostru este acela de a atrage atenția, în afară de bucurie, fericire, speranță, că există și oameni care sunt tare necăjiți, care suferă și care au nevoie ca din prea plinul nostru să le dăm și lor câte ceva.


Interviu realizat de Ana Sireteanu