Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu dirijorul Vlad Vizireanu
Joi, 8 februarie, dirijorul Vlad Vizireanu revine la pupitrul Orchestrei Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești. Cu această ocazie muzicianul român, stabilit de mulți ani în Statele Unite ale Americii, ne oferă mai multe detalii:
Domnule Vlad Vizireanu, în luna februarie, publicul din România vă va putea urmări la conducerea a trei orchestre din țara noastră. Prima dintre ele va fi Orchestra Filarmonicii din Ploiești, în concertul programat joi, 8 februarie, în care veți dirija lucrări de Debussy, Faure, Bottesini și Szymanowski. Ce au în comun acești patru compozitori?
Concertul cu Filarmonica Ploiești este mai contemporan, este complet alt stil, franțuzesc, mai înnourat, un pic, mai atonal de multe ori. Este foarte frumos! Bottesini, Faure... sunt minunați! Toți soliștii - de cea mai înaltă calitate. Și, ca întotdeauna, Filarmonica Ploiești - una din preferatele mele! Vă așteptăm cu drag.
Sunt puțini compozitori care au ridicat cel mai mare instrument cu coarde la rang de solist. Unul dintre ei este Giovanni Bottesini în Concertul nr.2 în si minor pentru contrabas și orchestră, pe care-l veți dirija în concertul de la Ploiești, cu Vladimir Toma - solist. Cum descrieți această partitură?
Piesa asta este foarte cunoscut în domeniul contrabasiștilor. Bottesini a fost un virtuoz absolut la contrabas și este unul dintre foarte puținii compozitori care au scris acompaniamente pentru acest instrument. Pentru noi, e o bijuterie! O piesă foarte frumoasă, caldă, foarte italiană.
În încheierea serii, ați ales muzica lui Karol Szymanowski. Din creația compozitorului polonez veți prezentat Stabat Mater, cu participarea Corului Filarmonicii ploieștene pregătit de Eduard Dinu. De ce ați ales această lucrare?
Am vrut să dirijez această piesă de mulți ani, de când eram la facultate și am cântat în cor ca bas Szymanowski - Stabat Mater. Atunci nu știam nimic despre el, nu auzisem muzica lui. Eram mai mult pianist și eram concentrat pe instrument, dar am fost norocos să mă confrunt cu muzica lui. La cor e foarte greu - e greu de cântat, e greu de ascultat... și acum am ocazia să o și dirijez, o experimentez la alt nivel. Ca și dirijor, să ai totul în mână, să auzi totul, să aduci o întreagă lume împreună cu o asemenea lucrare e absolut copleșitor!
Aș dori să ne îndreptăm atenția și către cele două concerte pe care le veți susține cu Orchestra Filarmonicii "Moldova" Iași, în 16 februarie și, respectiv, 22 februarie, cu Orchestra Filarmonicii din Satu Mare. V-aș ruga să ne vorbiți despre programul pe care-l veți prezenta publicului ieșean.
Pe 16 februarie, avem Mendelssohn - Italiana, avem uvertura de la "Visul unei nopți de vară", uvertura Fidelio de Beethoven și Fantasia corală. Ultima piesă am experimentat-o și în cor, și ca pianist, acum, ca dirijor; o cunosc, efectiv, din cele mai multe dimensiuni și este absolut minunată. Veți auzi părți din Simfonia a IX-a...o preferată de-a mea.
Pentru concertul din data de 22 februarie, de la Satu Mare, ați ales pagini semnate de Schumann și Dvorak. V-aș ruga să ne oferiți mai multe detalii despre acest eveniment.
La Satu Mare, este chiar debutul meu cu Filarmonica "Dinu Lipatti". Sunt absolut bucuros! E prima mea vizită la Satu Mare și abia aștept! Și programul l-am ales să fie cât mai accesibil, cât mai ușor pentru public, să ne bucurăm împreună. Nu există o piesă mai accesibilă decât Dvorak - Din lumea nouă. E o piesă cu care am crescut și eu ca și mulți alții, pe care am dirijat-o ca student. O să fie un concert absolut minunat!
De-a lungul anilor, ați revenit constant pe scenele din România. Cum găsiți publicul român și muzicienii din țara noastră la fiecare reîntâlnire?
Publicul românesc oferă cele mai multe bisuri... asta am observat eu, din toată lumea! Oriunde am fost, oriunde am concertat... în România se cere tot timpul bis. E o plăcere, e o dragoste, e un atașament mai profund cu muzica în țara asta, în cultura asta. Mă bucur foarte mult și sper să pot oferi cât mai multe bisuri.