Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Sabin Păutza

Publicat: joi, 15 Decembrie 2016 , ora 13.28

Camerata Regală, ansamblu aflat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, va susține Concertul extraordinar de Crăciun sâmbătă, 17 decembrie, de la ora 20.00, la Ateneul Român. Evenimentul se va desfășura sub conducerea dirijorului Sabin Păutza. Detalii am aflat de la artist:


Sabin Păutza, după ceva vreme publicul bucureștean are ocazia să vă revadă. Și, de această dată, în compania Cameratei Regale. Cum este pentru dumneavoastră colaborarea cu acest ansamblu?

Este o mare plăcere. Este, cred, al cincilea concert cu ei. Din primele trei concerte am făcut un disc, primul lor disc cu muzică de divertisment; am ales, așa, din cele trei concerte lucrări mai scurte – sunt vreo șaisprezece. De data asta este concert de Crăciun, așa cum se poate imagina, în care avem și cinci soliști tineri – cântă fiecare câte un moment mai scurt. Ei sunt candidații pentru bursele de studii pe care Casa Regală le oferă acestor tineri de talent. Deci, este un fel de concert de selecție.


Dumneavoastră sunteți cunoscut publicului român și ca dirijor, dar și prin prisma activității dumneavoastră de compozitor. Aveți și ceva lucrări incluse în concert?

Da, sunt niște fragmente din Divertismentul 2, pentru că, pe lângă aceste momente solistice, noi trebuie să venim cu lucrări specifice sezonului. Deci, dacă ei cântă Bach sau Ceaikovski sau Saint Saens, noi trebuie să venim cu lucrări legate de sărbătorile de iarnă, și-atunci majoritatea lucrărilor din program sunt lucrări de-ale mele sau orchestrații de-ale mele care sunt strâns legate de sărbătorile Crăciunului.


După acest concert, ce alte proiecte mai pregătiți?

Mai dirijez, colaborez cu mai toate filarmonicile din țară – concert la Iași în februarie, după aceea din nou la Tg. Mureș, la Craiova, ala Oradea, la Sibiu ș.a.m.d. Deci, sunt ocupat! De când am ieșit la pensie nu mai am vacanțe și concedii.


Interviu realizat de Radu Mihalache