Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Noam Zur

Publicat: vineri, 1 Februarie 2019 , ora 13.56

 Dirijorul israelian de 38 ani, Noam Zur, conduce vineri, 1 februarie, de la ora 19.00, concertul Orchestrei Naționale Radio. Un program în care se regăsesc Dublul concert pentru vioară, violoncel și orchestră de Brahms (soliști: Gabriel Croitoru și Răzvan Suma), alături de o lucrare de Șerban Nichifor și de preludii de Claude Debussy, într-o transcripție pentru orchestră.

Cum a decurs repetiția?

Minunat! Am fost foarte plăcut surprins, mai ales în privința preludiilor de Debussy. Mă gândeam că vom avea nevoie de mai mult timp pentru a stabili un limbaj comun, deoarece știu că muzica franceză nu este cântată atât de des aici. Dat fiind că este propria mea orchestrație, știu lucrarea cel puțin la fel de bine ca pe celelalte. Repetițiile au fost grozave, orchestra a răspuns perfect și rapid. Cred că va fi un concert reușit. Sunt foarte mulțumit și abia aștept concertul!


Ce ne puteți spune despre program?

Începem cu o lucrare a unui compozitor român, Șerban Nichifor, o lucrare ce a avut premiera exact acum 10 ani, în această sală cu această orchestră, o lucrare ce a fost scrisă în memoria victimelor Holocaustului. Desigur, având în vedere că acum câteva zile a fost Ziua Internațională a Comemorării Holocaustului, lucrarea se potrivește în acest sens. După aceea, urmează doi soliști români minunați pe care îi cunoașteți și îi apreciați. Aceștia vor interpreta Dublul concert pentru vioară, violoncel și orchestră de Johannes Brahms, o lucrare minunată, o delectare de fiecare dată. În a doua jumătate, vom interpreta în premieră românească orchestrația mea a 12 preludii de Claude Debussy. Orchestrația a fost realizată de mine, sper că într-un fel în care dacă nu știi că e orchestrația mea, ai crede că Debussy le-ar fi scris în original pentru orchestră.

Interviu realizat de Petre Fugaciu