Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Lubnan Baalbaki

Publicat: miercuri, 2 Iunie 2021 , ora 9.26

Vineri, 4 iunie, Orchestra Națională Radio susține primul concert cu public din acest an. Programul este alcătuit din Concertul nr. 21 KV 267 în do major pentru pian și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart, lucrare a cărei solistă va fi pianista Sînziana Mircea, și Simfonia a VIII-a Neterminata de Franz Schubert. Dirijorul serii va fi Lubnan Baalbaki, cel care ne oferă detalii despre concertul de vineri.


Cum au fost repetițiile până acum?

Am avut prima repetiție ieri și a fost foarte bine să mă întâlnesc din nou cu orchestra, după aproape un an. Membrii orchestrei m-au primit foarte bine și cred că deja am stabilit o relație foarte frumoasă și prietenoasă. Am lucrat Schubert și, abia aștept, mâine să facem și Mozart și Schubert. Pregătim un concert frumos, cu mare entuziasm.

Am ales acest program în colaborare cu direcția artistică de la orchestră, tocmai ca să fie potrivit perioadei de primăvară, un program ușor, lejer, care o să fie bine primit de public.


Va fi primul concert cu public susținut în acest an pe scena Sălii Radio. Cum vedeți că s-a schimbat viața orchestrelor și a muzicienilor de la începutul pandemiei?

S-a schimbat foarte mult. Pandemia a afectat în primul rând viața muzicală și pe muzicieni pentru că a fost primul lucru care s-a închis și ultimul lucru care acum abia începe să se miște. Dar mă bucur foarte mult că s-a nimerit ca acest concert să fie cu public. Chiar aveam gânduri sau emoții despre cum e să faci un concert fără public! Am încercat chestia asta cu Filarmonica din Liban și... pot să zic că publicul este o parte foarte importantă din orice act muzical. Muzica fără public pierde foarte mult din spiritul ei. Mă bucur foarte mult că o să fie public, să primim și noi energie. Sunt sigur că orchestra se bucură foarte mult și o să cânte cu total alt spirit.

Interviu realizat de Petre Fugaciu