Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul József Horváth

Publicat: marți, 18 Februarie 2020 , ora 10.02

Dirijorul József Horváth este invitatul Orchestrei de Cameră Radio pentru concertul din 19 februarie 2020. Pe scenă se vor afla pianistul Horia Mihail, Corul Academic Radio și soliștii Cecilia Bucerzan, Emanuela Sălăjan, Nicolae Simonov și Cristian Ruja, care vor oferi auditoriului un program 100% Haydn.

Deschideți, la Sala Radio, o serie vocal-simfonică cel puțin interesantă, dedicată marilor Misse de Joseph Haydn. Care considerați că sunt atuurile acestor lucrări rar cântate, în momentul de față, care să-i facă pe ascultători să nu ocolească Sala Radio?

În primul rând, n-ar trebui să ocolească Sala Radio pentru că sunt lucrări mai rar cântate. În al doilea rând, cred că merită ascultate, pentru că sunt foarte bine scrise. Este vorba de Haydn la vârsta maturității, cu o scriitură complexă și cu polifonie, cu o armonie foarte avansată față de tinerețe. Aceste mari Misse de la sfârșitul vieții sunt cumva considerate, fiecare din aceste șase, câte o capodoperă a scriiturii vocal-simfonice.


În acest program integral Haydn, care este lucrarea care ridică cele mai multe dificultăți, din punct de vedere dirijoral?

Evident că Missa, pentru că este vorba de un ansamblu mai mare decât Concertul de pian sau Simfonia I. Missa, din punct de vedere dirijoral, necesită un echilibru al concepției formelor, o echilibrare a sonorităților, orchestra, corul, soliști și probabil sublinierea acestor teme și a acestor melodii deosebit de frumoase pe care Haydn le-a scris, în așa fel încât lucrarea în întregime să fie înțeleasă de public.


Nu este pentru prima dată când vă aflați la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio. Cum descrieți colaborarea cu acest ansamblu?

Sunt cel puțin 12-13 ani de când colaborez cu Orchestra de Cameră Radio. Mereu vin cu plăcere și încercăm sa facem lucrări mai puțin cântate, programe interesante. Sper că și din partea lor le face plăcere să lucreze cu mine.


Ce ne puteți spune despre soliștii serii? Ați mai colaborat în trecut cu pianistul Horia Mihail?

Cu Horia Mihail am mai colaborat în mai multe locuri din țară. Cu soliștii vocali din misă acum lucrez prima dată. Ei sunt membri ai Corului Academic Radio și cântă deosebit de sensibil aceste partituri. Sper să fie și publicul de aceeași părere cu mine.


Interviu realizat de Larisa Scumpu