Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Jonathan Bloxham

Publicat: marți, 17 Iunie 2025 , ora 11.23

Miercuri, 18 iunie 2025, Jonathan Bloxham revine la conducerea Orchestrei de Cameră Radio în ultimul concert din această stagiune a ansamblului cameral al instituției. Cu această ocazie, cu muzicianul britanic a stat de vorbă colega noastră, Ioana Țintea.


Ați menționat într-un interviu că dirijorii ar trebui să ajute fiecare ansamblu să își păstreze identitatea proprie. Cum se reflectă acest principiu în colaborarea cu Orchestra de Cameră Radio? Cum ați descrie muzicienii acestui ansamblu?

Ei bine, acest proiect este cu adevărat special pentru mine, fiindcă am ajuns să cunosc foarte bine orchestra, colaborăm de mulți ani. În prima parte a concertului, de fapt, nu voi dirija, ci voi cânta alături de ei - la violoncel, în cadrul partidei de violoncel. Mă voi alătura lor pe scenă ca muzician, de la egal la egal - ceea ce și suntem, desigur, oricum, dar cu atât mai mult în acest context. Mă bucur că mi-au permis să cânt cu ei în orchestră în lucrările de Bach și Vivaldi. Și cred că ceea ce oferă acestui ansamblu o identitate cu adevărat unică este ascultarea. Trebuie să ne ascultăm unii pe ceilalți - este singura cale de a descoperi identitatea unei orchestre.


Concertul de miercuri, 18 iunie, se deschide cu două lucrări reprezentative ale Barocului german și italian: Concertul brandenburgic nr. 1 în fa major de Bach și Concertul în sol minor pentru două violoncele de Vivaldi. Cum priviți alăturarea acestor două opusuri?

Concertul pentru două violoncele de Vivaldi este una dintre primele lucrări pe care le-am învățat vreodată. Îmi amintesc că o studiam când eram copil, așa că e o piesă care m-a însoțit toată viața de violoncelist. Tocmai de aceea, este o bucurie să le ofer lui Radu Sinaci și Isabellei Ghergu ocazia de a o interpreta alături de colegii lor din orchestră. Iar Concertul brandenburgic nr. 1 este cu totul diferit ca stil. Dacă Vivaldi e pentru mine energie pură - o muzică sălbatică, aprigă, aproape ca un Ferrari italian - atunci Bach este opusul: are o eleganță desăvârșită, este o lume sonoră rafinată, care cere o altă abordare. Sunt nerăbdător să explorăm aceste contraste împreună.


În partea a doua a serii, solist este pianistul Martin James Bartlett în Concertul nr. 5 "Imperialul" de Ludwig van Beethoven. Care este perspectiva dumneavoastră asupra acestui hit al muzicii clasice?

Exact, este o lucrare foarte cunoscută, un adevărat hit, și de cele mai multe ori este programată în prima parte a unui concert, urmată de o simfonie în partea a doua. Eu am propus ca acest opus să fie prezentat în partea a doua a serii, pentru că o lucrare atât de specială merită să încheie concertul. Este fantastic că îl avem alături de noi pe extraordinarul pianist, și un bun prieten de-al meu - Martin James Bartlett. De altfel, este a șaptea oară în acest an când cântăm împreună "Imperialul" de Beethoven.


Care este cea mai mare provocare a unui concert de final de stagiune, când energia orchestrei e diferită de cea de început?

Îi găsesc întotdeauna plini de energie pe cei din Orchestra de Cameră, dar m-am gândit că ar fi potrivit să propunem un program neobișnuit - ceva diferit, în care eu cânt la violoncel și, împreună, să interpretăm Bach și Vivaldi în prima parte. Iar prezența unui solist atât de pasional precum Martin cred că ne va încărca pe toți cu și mai multă energie. Așa că sper ca publicul să aprecieze acest concert neobișnuit, dar fără îndoială minunat!

Interviu realizat de Ioana Țintea