Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu dirijorul Jean Lupu, fondatorul Corului de copii și tineret „Symbol”

Jean Lupu, fondatorul Corului de copii și tineret "Symbol", și-a sărbătorit cea de-a 85-a aniversare pe 7 martie 2025. Dirijor, diacon și profesor, el a lăsat o amprentă profundă în educația muzicală prin creațiile sale - atât cântece, cât și manuale dedicate copiilor. De peste trei decenii, Jean Lupu este sufletul ansamblului pe care l-a înființat în 1990, devenind el însuși un adevărat "simbol" al artei corale. În acest context, sâmbătă, 8 martie 2025, Filarmonica George Enescu din capitală găzduiește un concert aniversar dedicat dirijorului Jean Lupu. Despre semnificația acestui eveniment, renumitul muzician a stat de vorbă cu Ioana Țintea.
Maestre Jean Lupu, anul acesta sărbătoriți 85 de ani de viață și o impresionantă carieră în slujba muzicii corale. Cum priviți această aniversare?
Privesc această aniversare ca pe o încununare a unei munci de-o viață, a unei vocații care mi-a fost descoperită încă din școala primară, din școala gimnazială, seminarul teologic, în facultate... toți mentorii mei m-au călăuzit către muzică. Chiar în seminar, unde mersesem pentru a fi preot, îndrumat de tatăl meu și din dorința mea, bineînțeles, toți profesorii de muzică de acolo (muzică bisericească, muzică liniară, cântare practică), toți trei - Marin Brînaru, Alexie Buzera și Ioasaf Ganea - m-au îndrumat să fac dirijat coral. Ceea ce am și făcut. Din anul V de seminar m-am apucat de Școala Populară de Artă, Secția de dirijat, unde am avut ca îndrumător pe maestrul Alexandru Racu, tânăr absolvent de conservator la Craiova.
Ați fondat Corul Symbol în 1990, un proiect unic pentru acea perioadă, într-un context de mari schimbări pentru România. Cum rememorați acel început?
Corul Symbol a apărut dintr-o necesitate - nevoia mea de exprimare pe acest tărâm religios și însetarea societății după muzica religioasă. Dovadă, faptul că în momentul în care am anunțat înființarea unui astfel de cor, a fost afluență de candidați și părinții erau entuziasmați de un asemenea proiect.
În fiecare an, de atunci vin zeci și zeci de copii care candidează în Corul Symbol și care sunt selectați cu rigoare, după anumite criterii bine stabilite de mine și preluate de către colega mea, Luminița Guțanu.
De-a lungul celor 35 de ani de existență, Corul de copii și tineret "Symbol" a devenit un ambasador al muzicii corale românești cântând pe scene importante din țară și din străinătate. Privind atât la împlinirile de până acum, cât și spre viitor, care considerați că sunt cele mai importante realizări și ce direcții vedeți pentru dezvoltarea ansamblului?
Cele mai importante realizări sunt, cred eu, în primul rând educarea generală și educarea muzicală care li se asigură acestor copii care trec prin Corul Symbol și care, la rândul lor, propagă această educare în mediile în care se învârt, în familiile lor, între prietenii lor, între rudele lor. Asta ar fi o primă realizare.
O altă realizare este însăși prestația acestor copii care, prin concerte, slujbe, prin participări la alte spectacole, concursuri și festivaluri duc mesajul muzicii românești în principal și a muzicii universale în general în rândul marelui public.
Consider că încă o realizare este faptul că noi am fost realmente ambasadori credibili prin puritatea vocii, prin puritatea sufletului copiilor, ambasadori credibili în toată Europa. Am străbătut cu acești copii Europa de la Ural la Atlantic și peste tot au fost apreciați, aplaudați și reinvitați în concerte, în festivaluri și în concursuri. Prin aceasta, noi am arătat lumii Europei și, în special, Bruxelles-ului, unde timp de 12 ani am fost invitați mereu și am dus mesajul acestei muzici. Am convins, spuneam, lumea Europei că românii au talent, că românii au valori cultural-artistice și că acei copii care erau dați la televiziune pe vremuri ca fiind vagabonzi, cerșetori, era doar o propagandă urâtă, că adevăratele valori sunt cele prezentate în fața lor - pipăibile, auzibile, vizibile. Prezentau în fața lor copii talentați, frumoși, deștepți, cuminți și serioși.
Și pentru viitorul ansamblului, ce vă doriți?
Pentru viitorul ansamblului îmi doresc să continue această citadelă, ceea ce se și întâmplă de altfel. Eu am zis că Symbol este ca o biserică Sagrada Familia din Barcelona, care se construiește, împodobește, se înalță continuu tot mai sus. Aceasta doresc să fie Symbolul în viitor.
Ce mesaj aveți pentru tinerii care vor să urmeze drumul muzicii corale?
Mesajul pe care-l adresez doritorilor de a urma muzica corală, în calitate de dirijor, în primul rând... le-aș spune să nu se apuce de dirijat coral decât dacă au vocație, dacă au chemare, dacă au un neastâmpăr pe această latură, nu pot dormi de dorul de a face copiii să cânte cât mai frumos. Iar pentru cei care vor să cânte într-o formație, îi îndemn să meargă, pentru că într-o formație corală se face educație generală prin muzică și educație intelectuală în special, muzica fiind disciplina care antrenează ambele emisfere cerebrale - pe de-o parte, angajează rațiunea, pe de cealaltă parte, angajează afectivitatea și dezvoltă astfel și creativitatea, și atenția distributivă, și gândirea logică care devin productive în alte sfere de activitate. Poți deveni după aceea medic, poți deveni profesor de biologie, de orice altceva, inginer bazându-te pe aceste valori create în copilărie și în tinerețe.