Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Ilarion Ionescu-Galați

Publicat: marți, 28 Ianuarie 2020 , ora 10.26

La Sala Radio are loc un concert susținut de Orchestra de Cameră Radio sub bagheta lui Ilarion-Ionescu Galați, solistul serii fiind oboistul Ludovic Armin Cora. Despre programul ales și despre ansamblul pe care îl conduce mâine aflăm mai multe de la dirijorul serii.

Miercuri, 29 ianuarie, veți dirija Orchestra de Cameră Radio, într-un concert intitulat, Mozart 100%. Fiind vorba de un concert ce marchează aniversarea marelui compozitor, cum ați ales programul?

Voiam să vă spun, înainte de toate, un lucru care mă interesează foarte mult pe mine, ca publicul să știe relațiile mele cu instituția Radio, care datează de prin anii 1953, când am cântat pentru prima dată cu Orchestra Radio, sub bagheta maestrului Conta. Eram elev la școala de muzică. Toți profesorii mei, cei din școala de muzică, ce au cântat în 1949 au fost membri ai Orchestrei Radio, în frunte cu directorul școlii de muzică, Emil Bâclea. Tot în școala de muzică am avut profesori pe maestrul Emanuel Elenescu, care mi-a fost și profesor de dirijat și cu care am înregistrat după aceea din concert, Concertul de Șostakovici nr. 1, al cărui prim român interpret am fost eu. Din relațiile mele cu instituția Radio au fost foarte strânse, pentru că am colaborat ca solist și ca dirijor, ani și ani de zile. Amintirile legate de relația cu Radio sunt cele mai frumoase. În ceea ce privește prima întrebare despre program, un program integral Mozart, cu o uvertură care o să se cânte pentru prima dată în România, uvertură de operă mitică a lui Mozart, a cărui premieră a fost cam prin 1771. Se cheamă Ascanio in Alba. Opera nu s-a jucat niciodată în România, nici uvertura nu s-a cântat. Este prima dată când se cântă. După aceea este concertul de oboi și orchestră care este superb și simfonia Abna, care este simfonia 35, o simfonie foarte virtuoasă, să zic așa, o simfonie foarte cântată și o simfonie de mare succes. Ceea ce vreau să vă spun și ceea ce este important pentru dumneavoastră și pentru public, e faptul că am dat peste o orchestră de cameră într-o formă excelentă. Niște muzicieni tineri, de primă calitate și cu care am colaborat și relațiile sunt foarte bune, atât corzi, la capitolul suflători, niște suflători foarte rafinați, foarte buni și sper să iasă un concert foarte bun.


Interviu realizat de Petre Fugaciu