Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu dirijorul Hannu Lintu

Miercuri, 16 iulie 2025, Festivalul de la Bregenz se deschide cu o montare nouă a operei Oedipe de George Enescu. Hannu Lintu, dirijorul acestei serii de spectacole, mi-a vorbit despre relația lui cu partitura, dar și cu muzica lui Enescu, în general.
Maestre Hannu Lintu, debutați în Festivalul de la Bregenz în cadrul unei noi serii de spectacole cu opera Oedipe de George Enescu. În ce context ați primit invitația? Presupun că ea a venit din partea noii directoare artistice a festivalului, Lilli Paasikivi, cu care ați colaborat înainte la Opera Națională Finlandeză, acolo unde sunteți dirijor principal și unde Paasikivi a fost până recent director artistic.
Da, aveți dreptate, Lilli Paasikivi era șefa mea la Opera națională finlandeză, iar în timpul colaborării noastre din Finlanda am început să fiu și eu implicat în procesul de decizie repertorială. Așa că atunci când Lilli și-a creionat prima ediție de Festival de la Bregenz, în calitate de director artistic, mi-a propus să dirijez Oedipe și eu am spus imediat da. Am încredere în alegerile ei și dacă ea spune că această operă merită să fie cântată, atunci sunt de acord. În plus, eram familiarizat cu opera, pe care o ascultasem, mă uitasem deja și peste partitură, dar sigur că nici măcar nu visasem vreodată că voi avea ocazia să o și dirijez. Dar opera m-a atras mereu, mi se pare că partitura este fascinantă, așa că n-am ezitat să spun da.
Când anume și în ce context v-ați întâlnit prima dată cu Oedipe ul enescian? A fost prin intermediul unei înregistrări, al unui spectacol sau prin citirea partiturii?
Prima mea întâlnire cu Oedipe a avut loc atunci când am înregistrat cele trei simfonii ale lui Enescu. Asta se întâmpla acum foarte mulți ani, cred că sunt deja 16. Atunci, în munca de documentare pe care o făceam pentru acest proiect, sigur că am vrut să mă uit puțin și peste partitura cu Oedipe, operă pe care desigur că am și ascultat-o în înregistrări. Iar apoi am avut plăcerea să îl cunosc pe maestrul Lawrence Foster, care este unul dintre cei mai importanți experți din lume în muzica lui George Enescu. Iar el mi-a spus mai multe despre Oedipe. Am văzut și câteva spectacole, ultimul a fost la Paris. Am fost mereu de părere că este o creație ce are nevoie de timp de procesare, nu e o partitură pe care să o poți aborda direct, trebuie să o parcurgi, apoi trebuie să o pui deoparte, apoi trebuie să meditezi la ea, trebuie să o vezi, să o asculți, să citești iar și iar partitura, deci nu este genul de opus care să ți se deschidă rapid și ușor. Relația mea cu Oedipe a înflorit gradual, așadar, în trei stadii distincte: imprimarea simfoniilor, întâlnirea cu Lawrence Foster și apoi vizionarea unor spectacole. Nu este o muzică pe care să o iubești de la început, trebuie să te apropii cu mare atenție de ea, deoarece fiecare măsură este încărcată de sens și compusă cu multă delicatețe, pe parcursul foarte multor ani. Mustește de atât de multă informație, încât nu o poți absorbi printr-o singură audiție. Aproape că îmi pare rău pentru spectatorii care vor fi în sală la premiera spectacolului, întrucât cred că mulți dintre ei vor auzi și vedea opera lui Enescu pentru prima dată. Dar producția este minunată și face ca povestea să fie mai accesibilă și sigur că și povestea în sine este simplu de înțeles. Iar dacă te apropii de operă la nivel personal, vei înțelege sentimentele și suferințele lui Oedipe și poate și pe cele ale Jocastei și astfel și muzica va deveni mai ușor de înțeles.
E o mișcare foarte îndrăzneață a lui Enescu, să ofere întreaga poveste a lui Oedipe, de la naștere până la moarte. Sigur, povestea este episodică și compozitorul a trebuit să se limiteze la cele mai importante momente ale vieții lui Oedipe. Primul lucru pe care trebuie să-l faci în calitate de dirijor este să înveți partitura. Iar când analizezi partitura și îți organizezi fiecare măsură, pentru că așa trebuie procedat la Enescu, trebuie să te gândești la fiecare detaliu. Cred că prima etapă de studiu este una strict muzicală, deci, și abia apoi vine reflecția asupra personajelor. În Bregenz am avut la dispoziție cinci săptămâni de repetiții, și abia în această perioadă am început să fiu conștient de legăturile dintre viețile interioare ale personajelor și muzică. Dar deoarece partitura este atât de complexă, atunci când începi să o lucrezi, studiul este unul pur muzical.